ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαξιφισμοί Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

18:59 - 14 Νοε 2018 | Πολιτική
Διαξιφισμοί Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η μονομαχία του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Από τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φάνηκε να υπάρχει καμία πρόθεση συναίνεσης, καθώς εκφράστηκαν εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις για κορυφαία ζητήματα, όπως οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "αλλοπρόσαλλες προτάσεις" από τη μεριά της ΝΔ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για "συριζοποίηση" του Συντάγματος και μειοψηφικές προτάσεις από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Στη βασική του τοποθέτηση ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μην επιβάλλει κομματική γραμμή, δηλώνοντας σίγουρος πως και βουλευτές της ΝΔ θα στηρίξουν τις προτάσεις του για συνταγματική αναθεώρηση. Ο Πρόεδρος της ΝΔ από τη μεριά του κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ψηφιστούν και οι δύο προτάσεις, προκειμένου να κριθούν στις επόμενες εθνικές εκλογές από τον ελληνικό λαό.

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ως... Πρόεδρος του Εδεσσαϊκού

«Δεν κατάλαβα την θέση σας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτά που είπατε δεν είναι θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενδεχομένως είναι θέση προέδρου του Εδεσσαϊκού», ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του Πρωθυπουργού που αποτυπώνει το κλίμα που υπήρξε στη διάρκεια της συνεδρίασης, που ήταν πράγματι ηλεκτρισμένο.

«Οι διαρροές σας έλεγαν ότι δεν είναι ώριμο να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση και έρχεστε τώρα και προτείνετε να αναθεωρήσουμε πάνω από τα μισά άρθρα του Συντάγματος. Μήπως θέλετε να ξαναφτιάξουμε το Σύνταγμά μας;», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Διερωτήθηκε επιπλέον «εμείς ΣΥΡΙΖοποιούμε το Σύνταγμα όταν εμπεριέχουμε πρόταση που εσείς κ. Μητσοτάκη έχετε συνυπογράψει;», ενώ απευθυνόμενος εκ νέου στον κ. Μητσοτάκη, ανέφερε: «Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;». Όπως ανέφερε, «δε έκανα μόνος μου την συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση».

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «θέλετε και μικρό δημόσιο και τους 10.000 ιερείς να βρίσκονται στην θέση τους». Είπε επίσης ότι η πρόταση της Ν.Δ. για ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιφέρει υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας.

Μητσοτάκης: Χρησιμοποιείτε την Αναθεώρηση για να ξεφύγετε από τη σκληρή πραγματικότητα

«Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως προσχηματικό εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε», τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της λήψης απόφασης για την προθεσμία που η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραδώσει την έκθεσή της.

Παράλληλα, όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης δεν υπάρχει κομματική πειθαρχεία. «Θέλω να δω αν θα υπάρχουν βουλευτές που θα ξεφύγουν από τη δική σας γραμμή», διερωτήθηκε.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως με αυτή την πρόταση δίνεται η δυνατότητα «να ψηφίσουν οι πολίτες και τον δρόμο που θα ακολουθήσει το νέο Σύνταγμα. «Τι ποιο δημοκρατικό να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός για το περιεχόμενο της Αναθεώρησης. Ποιος τρέμει κ. Τσίπρα την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», επεσήμανε.

«Δεν σας ενδιαφέρει η ουσιαστική Αναθεώρηση κ. Τσίπρα, θέλετε να μεταθέσετε τη συζήτηση, από τη διάλυση της μεσαίας τάξης, από τα μνημονιακά μέτρα που ψηφίσατε, από τις εθνικές ήττες στην εξωτερική πολιτική με κυριότερο παράδειγμα το Σκοπιανό», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρότασή του, δεν αναφέρεται καθόλου «στα άρθρα της Δημόσιας Διοίκησης, της Εκπαίδευσης, της Ανάπτυξης, της Δικαιοσύνης και της Δημοσιονομικής Σταθερότητας».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, ακόμη, επικίνδυνες προτάσεις τα δημοψηφίσματα ή τις ατελέσφορες επί εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ είπε ότι είναι ευθέως διαλυτική η πρόταση για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία.

Μιλώντας για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας είπε ότι δεν χρειάζονται αναθεώρηση.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.