ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκιά Λαυρεντιάδη στην πολιτική κόντρα

11:24 - 15 Νοε 2018 | Πολιτική
Σκιά Λαυρεντιάδη στην πολιτική κόντρα
Οι ανακοινώσεις και τα καρφιά στην κυβέρνηση και προσωπικά σε υπουργούς που είναι κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης ή ο Στ. Πιτσιόρλας του πρώην CEO της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος για το θέμα χρεών των ΕLFE έχει φέρει σε νέα φάση την πολιτική κόντρα. Και χτες η Ν.Δ. δια της εκπροσώπου της Μαρίας Σπυράκη επανήλθε στο θέμα και επικαλείται τα όσα είπε ο κ. Κιτσάκος ότι οι «παροικούντες» γνώριζαν για τους χειρισμούς και τις ενέργειες του, οι οποίες ήδη ελέγχονται από την ελληνική δικαιοσύνη.

Επίσης ο  κ. Κιτσάκος είχε τονίσει  στην συνέντευξη τύπου ότι το μόνο που έκαιγε την κυβέρνηση ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας σε μια δύσκολή περιοχή, χωρίς όμως συνεκτίμηση του κόστους των όποιων λύσεων. Επίσης φωτογράφισε γεωπολιτικά συμφέροντα που δεν είδαν με καλό μάτι τη δική του ώση στον southstream αγωγό ρωσικών συμφερόντων.

«Υπήρξε έντονος και μνημειώδης κυβερνητικός παρεμβατισμός χωρίς να είναι δόλιος, αλλά με σαφέστατο αποτύπωμα στην εξέλιξη του χρέους» ανέφερε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το 2008 η οφειλή της ΒΦΛ ήταν 108,1 εκατομμύρια, το Σεπτέμβριο του 2009 όταν η επιχείρηση πουλήθηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη το χρέος διαμορφώθηκε στα 55 εκατ. , και στα 42 εκατ. στο τέλος του 2011 ενώ τον Οκτώβριο του 2015 όταν ο ίδιος ανέλαβε επικεφαλής της ΔΕΠΑ ήταν 89,76 εκατ. και σήμερα εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα 99 με 100 εκατομμύρια.

Πάντως και ο ίδιος αναγνώρισε ότι ο όμιλος Λαυρεντιάδη από όπου όπως τόνισε πέρασε φεύγοντας γρήγορα για «βιωματικούς λόγους» δεν παιζόταν σε σχέση με αλχημείες διαχείρισης.

Καταλόγισε, πάντως και  ολιγωρία στην νομική υπηρεσία της ΔΕΠΑ λόγω του ότι δεν είχε ενημερώσει για τη δέσμευση ακινήτων της ΒΦΛ, που είχαν προταθεί για συμψηφισμό για τα χρέη σε μια ενδεχόμενη συμφωνία διακανονισμού.

Από την πλευρά του, πάντως,  ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης που κλήθηκε ν απαντήσει λόγω αρμοδιότητας αν και ο κ.Κιτσάκος τον είχε αφήσει εκτός κάδρου, τόνισε ότι «η πώληση της εταιρείας ELFE και η δημιουργία ενός χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ έγινε επί των ημερών της». «Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αφού διασφαλίστηκε πρώτα η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην ELFE, η κυβέρνηση αναζήτησε, σε συνεργασία με τους πιστωτές της ELFE, μια μονιμότερη λύση εξυγίανσης» αναφέρει ο κ. Σταθάκης.

«Η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του. Πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Σχετικά με το χρέος της εταιρείας ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη. Για το κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.