ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H EE ιδρύει Ακαδημία κατασκόπων στην Ελλάδα!

23:49 - 19 Νοε 2018 | Πολιτική
H EE ιδρύει Ακαδημία κατασκόπων στην Ελλάδα!
Τη δημιουργία ακαδημίας κατασκόπων επί ελληνικού εδάφους να σχεδιάζει σύμφωνα με το Politico η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύουν να δώσουν στην Ελλάδα τον ηγετικό ρόλο στο συγκεκριμένο πλάνο, ενώ στο πρότζεκτ θα συμμετέχει και η Κύπρο. Το Politico σημειώνει ότι η επιλογή των δύο χωρών δεν είναι τυχαία, καθώς είναι εκείνες που έχουν τους πιο «στενούς δεσμούς» με τη Ρωσία!

Το όλο σχέδιο περιλαμβάνεται στο γενικότερο πλάνο για τη δημιουργία στρατού και στρατιωτικών δομών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δημιουργία μίας κοινής ακαδημίας κατασκοπίας της ΕΕ θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ενωσης. Η ανάπτυξη κοινής υπηρεσίας πληροφοριών και κατασκοπείας είχε «κολλήσει» στο «βέτο» της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία διαθέτει τις δικές της υπηρεσίες  υψηλού επιπέδου και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε να μοιραστεί στοιχεία και τεχνογνωσία με τους υπόλοιπους «εταίρους» της. Το Brexit που θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα, ωστόσο, ανοίγει την πόρτα στη δημιουργία της υπηρεσίας κατασκοπείας.

Το Politico επισημαίνει ότι: «Όμως, θα προκαλέσει εντύπωση η πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα την ακαδημία, με τη βοήθεια της Κύπρου, κάτι που σημαίνει ότι δύο από τα μέλη της ΕΕ με τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα θα “τρέχουν” αυτό το πρόγραμμα».

Το προσχέδιο, όπως διέρρευσε από τις επαφές στις Βρυξέλλες, τοποθετεί την Αθήνα στην κορυφή της ηγεσίας ενός οργανισμού που θα εκπαιδεύει κατασκόπους για την Ευρώπη.  Σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ενωσης, η ακαδημία θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την ΕΕ.

Εκτός της ακαδημίας κατασκόπων, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα, καθώς και τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις.

Η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται έως το 2025, ενώ θα είναι και επικεφαλής του πρότζεκτ για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger. Η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones. Ακόμη, η Εσθονία θα ασχοληθεί με τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους- που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών- και η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του πρότζεκτ για νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η Τσεχία θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου και η Γαλλία τη βελτίωση του καταμερισμού των βάσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής, προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.