ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, το μήνυμα Ιερώνυμου και η... απειλή

09:00 - 21 Νοε 2018 | Πολιτική
Η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, το μήνυμα Ιερώνυμου και η... απειλή
Μετά το "εμείς προχωράμε μόνοι μας", σχετικά με το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως πρώτα θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου. Την ίδια ώρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δηλώνει πως θα μιλήσει τελευταίος.

Η πραγματικότητα είναι πως οι πανηγυρισμοί για "ιστορική συμφωνία" και για "θαύμα" έχουν κοπάσει από την πλευρά της κυβέρνησης και πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο της Εκκλησίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμανε και επίσημα την οπισθοχώρηση για να μη χαλάσουν και οι σχέσεις με τον Ιερώνυμο, ο οποίος πλέον αναλαμβάνει δράση.

Αν υπάρχει, άλλωστε ακόμη ζωντανή μία μικρή ελπίδα για να ισχύσει το προσχέδιο της συμφωνίας Αρχιεπισκοπής - Μαξίμου είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος που προσπαθεί να χειριστεί την υπόθεση.

Η αλήθεια είναι πως στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεραρχίας είδε ότι δεν υπάρχει πολύ πρόσφορο έδαφος, ωστόσο, σύμφωνα με το περιβάλλον του "πιστεύει" πολύ στη συγκεκριμένη λύση και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να την περάσει.

Τις προσεχείς ημέρες, ο Αρχεπίσκοπος Ιερώνυμος θα ενημερώσει τους ιερείς της Αρχιεπισκοπής σχετικά με το μισθολογικό των κληρικών, ενώ παράλληλα φρόντισε να στείλει κι ένα ηχηρό μήνυμα. Τόσο στους ιερείς, όσο και στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας από τη Λιβαδειά όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Αρχιερατικό εσπερινό παραμονή της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου έστειλε σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους.

«Εγώ ήρθα να προσκυνήσω την Παναγία μας, απόψε, που την αγαπάμε και μας αγαπάει. Εγώ, θα μιλήσω τελευταίος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της δηλώνει τώρα πως "δεν βιάζεται ούτε πιέζεται" και ελπίζει ο Ιερώνυμος να βάλει το χέρι του.

Άλλωστε, αυτό που βασικά τη νοιάζει είναι να ανοίξουν οι 10.000 θέσεις των κληρικών για προσλήψεις στο Δημόσιο. Ο υπουργός Παιδείας, κ. Γαβρόγλου αναλαμβάνει στο πλαίσιο αυτό τις επαφές με τους τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, αλλά και με τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων. Όταν χρειαστεί θα επέμβει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Κρατήστε, όμως και κάτι τελευταίο. Αν το πράγμα στραβώσει οριστικά, η κυβέρνηση θα κρατήσει σύμμαχο τον Ιερώνυμο και θα επιτεθεί στους διαφωνούντες ιερείς. Το σκεπτικό απλό: "Το κράτος χρειάζεται γιατρούς, καθηγητές και δασκάλους, αλλά οι παπάδες κρατάνε τις θέσεις και δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι πολίτες". Ο ιερός πόλεμος έχει κι άλλα επεισόδια.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.