ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης: «Τεράστιες σε αριθμό» οι καταγγελίες πολιτών

15:58 - 21 Νοε 2018 | Πολιτική
Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης: «Τεράστιες σε αριθμό» οι καταγγελίες πολιτών
Αναφερόμενη στην έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για το 2017 που παραδόθηκε χτες στην Βουλή, η κ. Παπασπύρου είπε ότι «δίνεται κάθε χρόνο και στον πρωθυπουργό και στην Βουλή, όπως λέει ο νόμος, την παίρνουν και οι υπουργοί, αλλά και η αντιπολίτευση, οι πάντες».

Το περασμένο έτος έλεγχος έγινε σε 1.123 υποθέσεις, από μόλις 12 επιθεωρητές, όπως υπογράμμισε, με τη μεγαλύτερη σημασία να έχουν τα πειθαρχικά και τα ποινικά (που κοινοποιούνται στον Γενικό Επιθεωρητή).

Επίσης, «είχαμε πάρα πολλές πειθαρχικές αποφάσεις ... κάναμε και πάρα πολλές ενστάσεις ... Πρέπει να καταλάβουν πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι ελέγχονται, να μην προχωρούν σε πράξεις που θα έχουν συνέπειες. Παρακολουθούνται τα πάντα σε αυτά τα θέματα», όπως είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αφορά ασήμαντα θέματα όπως το ωράριο, αλλά «σοβαρά αδικήματα, π.χ. έχουν επιβληθεί πολύ μεγάλες αμετάκλητές ποινές από δικαστήριο και βλέπετε μία πολύ ελαφριά αντιμετώπιση».

Ανέφερε παράλληλα ότι «οι καταγγελίες πολιτών που δεχόμαστε είναι πλέον τεράστιες σε αριθμό, πέρυσι ήταν γύρω στις 2.500-3.000 καταγγελίες, φέτος θα πάνε πολύ πιο πάνω ... Δεν μπορούμε εμείς να τις ελέγξουμε όλες. Ο Γενικός Επιθεωρητής έχει την δυνατότητα να τις διαβιβάζει και στα άλλα Σώματα, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), τον Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) ... αναλόγως τις αρμοδιότητες».

Οι επιθεωρητές πλέον «έχουν γίνει 25, περιμένουμε να αυξηθούν κι άλλο. Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε, να αξιολογήσουμε τα Ελεγκτικά Σώματα, όλα να πιστοποιηθούν και να εξειδικευτούν, να είναι πλέον σύγχρονα. Οι ειδικές υποθέσεις, οικονομικές, διαχειριστικές, θέλουν ειδικότερο έλεγχο και ειδικότερες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις ... αν ανατρέχουμε σε πραγματογνωμοσύνες (οι πραγματογνώμονες δεν έχουν τα εχέγγυα ενός εμπειρογνώμονα του Δημοσίου, που είναι καταρτισμένος και θα πει κατά κανόνα το σωστό) η υπόθεση θα τελειώσει πάρα πολύ αργά», όπως υπογράμμισε.

Να μην γίνονται «δικαστήρια» στα ΜΜΕ

«Έχουμε φτάσει σε μία εποχή που όσοι κατηγορηθούν για κάτι, επιτίθενται στους δικαστές και τους ελεγκτές ... δεν γινόταν αυτό παλιά. Σέβονταν τον δικαστή», είπε εξάλλου η κ. Παπασπύρου, αλλά από την άλλη πλευρά, ωστόσο, «τηρείτο και η μυστικότητα. Όταν βγαίνουμε και τα λέμε αυτά έξω και χωρίς στοιχεία κατηγορούνται άνθρωποι, όποιος και να είναι αυτός -ακόμη περισσότερο πολιτικοί ή υψηλά ιστάμενοι».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.