ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέσσερα ερωτήματα της ΝΔ σε Τσίπρα-Καμμένο για τα Ίμια

20:03 - 22 Νοε 2018 | Πολιτική
Τέσσερα ερωτήματα της ΝΔ σε Τσίπρα-Καμμένο για τα Ίμια
Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για τα περί μηδενικής ελληνικής παρουσίας στην περιοχή των Ιμίων, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος και Βασίλης Κικίλιας.

Αφορμή για τη γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση στάθηκε τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ΙΗΑ, το οποίο κάνει λόγο για «μηδενική ελληνική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή των Ιμίων τους τελευταίους τρεις μήνες, χάρη -σύμφωνα με την τουρκική πλευρά- στη δημιουργία από την Τουρκία στρατιωτικού παρατηρητηρίου (φυλάκιο με ραντάρ που παρακολουθεί το Αιγαίο) στην παρακείμενη νησίδα Τσαβούς».

Όπως τονίζουν στη Ν.Δ., το τηλεγράφημα μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Οι Έλληνες στρατιώτες που παραβίαζαν κάθε μέρα τα τουρκικά χωρικά ύδατα επί 25 συναπτά έτη, τώρα φαίνεται ότι δεν περνούν καν από την περιοχή, μετά τη στρατιωτική βάση στο Τσαβούς, και παρακολουθούν μόνο τις βραχονησίδες Ίμια από την Καλόλιμνο. Γύρω από τις βραχονησίδες, ένα σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής κάνει επί 24ώρου βάσεως περιπολία και εμποδίζει τους παράνομους μετανάστες».

Οι βουλευτές της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι το τηλεγράφημα του πρακτορείου ΙΗΑ αναπαρήχθη από σχεδόν το σύνολο του τουρκικού Τύπου και των ΜΜΕ, ωστόσο ουδεμία, επίσημη ή μη, διάψευση της εν λόγω ανταπόκρισης υπήρξε από ελληνικής πλευράς.

Οι Τομεάρχες Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας κάνουν λόγο για «απαράδεκτη σιωπή» της κυβέρνησης και απευθύνουν στους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο τέσσερα ερωτήματα:

  1. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το προαναφερόμενο τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ΙΗΑ; Ναι ή όχι;
  2. Εάν όχι, γιατί δεν έχει έως αυτή τη στιγμή διαψευσθεί από την ελληνική κυβέρνηση;
  3. Αν ναι, για ποιους λόγους υπάρχει αυτή η κατάσταση ελληνικής απουσίας ή μειωμένης παρουσίας, στην κρίσιμη και εθνικά ευαίσθητη περιοχή των Ιμίων;
  4. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ αρνητική κατάσταση;
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.