ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: «Ανησυχεί» αλλά χωρίς…μέτρα, για την τουρκική προκλητικότητα!

18:28 - 24 Νοε 2018 | Πολιτική
Κομισιόν: «Ανησυχεί» αλλά χωρίς…μέτρα, για την τουρκική προκλητικότητα!
Εχει δεόντως επισημανθεί ότι η Κομισιόν, τόσον δια των εκάστοτε επιτρόπων της όσον και δια της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, περιορίζεται στο να «καθησυχάζει», έλληνες και κυπρίους ευρωβουλευτές, με γραπτές απαντήσεις της, για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο, στις οποίες γίνεται επίκληση των όσων έχει «τονίσει» και των αποφάσεων που έχει λάβει σε «θεωρητικό» επίπεδο.

Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που κοινοτικός επίτροπος-εν προκειμένω ο κύριος  Hahn- ενώ συμφωνεί στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο, παραδέχεται ότι η Κομισιόν «δεν προτίθεται να προτείνει περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, παρόμοια με εκείνα που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.»

 

Στην από 28 Αυγούστου 2018, ο έλληνας ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Επιτήδειος, σε γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, είχε κάνει μία ενδιαφέρουσα «σούμα» των εκδηλώσεων της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο, επισημαίνοντας ότι:

 

«Από τις 9 Ιουλίου 2018 ο πρώην Τούρκος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ είναι ο Υπουργός Άμυνας της νέας κυβέρνησης Ερντογάν. 

Σε δηλώσεις του στο παρελθόν ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μεταξύ άλλων είχε αναφέρει: «Έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν και ταυτοχρόνως να ελέγχουμε το Αιγαίο». 

 

Επιπλέον, λίγες ώρες πριν από τις παράνομες και επιθετικές ενέργειες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΝΙ στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, είχε πει: «Δεν ελέγχουμε μονάχα τα Ίμια, αλλά ολόκληρο το Αιγαίο».

Επίσης στις 10 Μαΐου 2018 είχε δηλώσει πως «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τα προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της (ούτω καλούμενης) “ΤΔΒΚ”».

 

Σε χθεσινή του γραπτή απάντηση ο Επίτροπος Χάν, αναφέρεται «διεξοδικά» στα όσα έχει «τονίσει» η Κομισιόν και στις «φραστικές καταδίκες» που επιδόθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά της Τουρκίας, για να καταλήξει στο τέλος ότι:

 

«Η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, αλλά δεν προτίθεται να προτείνει περιοριστικά μέτρα παρόμοια με εκείνα που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.»!

 

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου Χάν…

"Η Επιτροπή έχει τονίσει επανειλημμένως το σαφές μήνυμα της Ένωσης, πιο πρόσφατα στην ετήσια έκθεσή της του 2018 για την Τουρκία1, η οποία δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2018, ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο. 

 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου 2018, καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα. 

 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εξέφρασε για άλλη μια φορά σοβαρές ανησυχίες και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τονίσει επανειλημμένως3 ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών στα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. 

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2018, οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά αδρανήσει4. Όσον αφορά τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας, δεδομένης της οπισθοδρόμησης που υπήρξε στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, καθώς και λόγω της χαμηλής ικανότητας απορρόφησης, η Επιτροπή μείωσε σημαντικά τις χορηγήσεις για την Τουρκία, για το διάστημα 2018-2020, και πρότεινε να προσανατολίσει εκ νέου τις χρηματοδοτήσεις στην κοινωνία των πολιτών, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. 

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, αλλά δεν προτίθεται να προτείνει περιοριστικά μέτρα παρόμοια με εκείνα που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 23:09 - 24 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.