ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φάμελλος: Ανταποδοτικά προγράμματα μετά την επιτυχία του τέλους πλαστικής σακούλας

13:44 - 26 Νοε 2018 | Πολιτική
Φάμελλος: Ανταποδοτικά προγράμματα μετά την επιτυχία του τέλους πλαστικής σακούλας
«Η αλλαγή της κακής αυτής καταναλωτικής συνήθειας είναι μικρό κομμάτι του παζλ που πρέπει να λύσουμε στην διαχείριση απορριμμάτων», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος αναφερόμενος στην επιτυχία του προγράμματος για την μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας, τονίζοντας ότι «ποτέ ο σκοπός μας δεν ήταν να πάρουμε έστω ένα λεπτό του ευρώ, θέλουμε να αποτρέψουμε την χρήση της πλαστικής σακούλας. Το σύνολο του ποσού που έχει συλλεχθεί θα αποδοθεί πολύ γρήγορα στους πολίτες και ετοιμάζονται ήδη πιλοτικές δράσεις».

Όπως σημείωσε, «πρέπει να κατεβάσουμε ως κοινωνία την κατανάλωση σε κάτω από 75 σακούλες ανά πολίτη ετησίως. Κάποια στιγμή ήμασταν σχεδόν στις 300, αυτή την στιγμή είμαστε  λίγο πάνω από τις 100, αν και αυτά τα νούμερα δεν προκύπτουν από ασφαλή στατιστικά δεδομένα. Με την καταγραφή που κάνουμε φέτος, καθώς οι πλαστικές σακούλες έχουν bar code, θα μας δώσουν αυτά τα ασφαλή δεδομένα στο τέλος του χρόνου».

Πιλοτικά προγράμματα εντός του 2018

Ο κ. Φάμελλος συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που ετοιμάζουμε από τώρα, πριν τελειώσει η χρονιά, είναι να επιστρέψουμε στην κοινωνία, είτε με πάνινες σακούλες είτε με χονδρές πλαστικές σακούλες είτε ακόμη με καροτσάκια για όσους τα χρειάζονται (π.χ. οι ηλικιωμένοι) αυτό το τέλος. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης ήδη ετοιμάζει τέτοια πιλοτικά προγράμματα, θα τα ανακοινώσουμε εντός της χρονιάς, προσπαθούμε να τα αποδώσουμε στους πολίτες επίσης εντός της χρονιάς».

Έτσι, «οι πόροι από το τέλος λεπτής πλαστικής σακούλας θα επιστρέψουν 100% στην κοινωνία μέσα από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και τους Δήμους, δεν επιτρέπεται να μπουν στον προϋπολογισμό του κράτους ή στα δημόσια έσοδα. Η ΑΑΔΕ εισπράττει αυτό το τέλος μαζί με τον ΦΠΑ, το αποδίδει σε ειδικό λογαριασμό στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης».

Πλήρης διαλογή στην πηγή από του χρόνου

«Θέλουμε το 2019 να εφαρμόζεται πλήρης διαλογή στην πηγή και αυτό δεν είναι μόνο περιβαλλοντικός στόχος, αλλά και κοινωνική ανάγκη», τόνισε ο ίδιος. «Ο Εθνικός Σχεδιασμός που υπάρχει από το 2015 δεν επιτρέπει σε κανέναν δικαιολογία για να καθυστερεί. Υπάρχει ειδικός νόμος για την ανακύκλωση, αλλάζουμε τα επιχειρησιακά σχέδια όλων των συστημάτων ανακύκλωσης, θα υπάρχει υπερπροσφορά και κάδων και εξοπλισμού και συστημάτων για την ανακύκλωση όλων των ειδών».

Όπως υπογράμμισε, «θέλουμε από το 2019 ο πολίτης να μπορεί να βρει τον κάδο για τα οργανικά (δηλαδή τα τρόφιμα) και τα αποικοδομήσιμα κοντά στο σπίτι του και για να γίνει αυτό θα υπάρχουν και κίνητρα και αντικίνητρα».

Αποδίδονται στην κοινωνία αυτά που κερδίζει η κοινωνία

Αναφερόμενος στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης περί προεκλογικού χαρακτήρα μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Φάμελλος επανέλαβε ότι «είχαμε δεσμευτεί ότι βγαίνοντας από το μνημόνιο θα υπάρξει απόδοση στην κοινωνία όλων αυτών που κερδίζει η κοινωνία και της ανήκουν, δεν θα τα παίρνουν διάφοροι "αεριτζήδες", "κουμπάροι", καναλάρχες ή φαρμακευτικές».

«Οι πολίτες βλέπουν πλέον, με την μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών, την ενίσχυση του κοινωνικού μερίσματος, ακόμη και με την συζήτηση για την Δημοκρατία στην χώρα μας και την ενίσχυσή της, ότι ήταν όλα αυτά που χάναμε όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια εξ αιτίας των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτά στερούσαν από την κοινωνία», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

«Πρέπει να μιλάμε στα παιδιά, να μην αφήνουμε επιχειρήματα στο γκρίζο μέτωπο»

Για τα τελευταία φαινόμενα καταλήψεων ακροδεξιάς λογικής σε σχέση με το Μακεδονικό στην βόρεια Ελλάδα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η μάχη για την ενίσχυση της Δημοκρατίας και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη δεν σταμάτησε με την λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, είναι καθημερινή. Πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας ... αυτή την στιγμή γίνεται μία επίθεση από τις δυνάμεις της τυφλής βίας, της άγνοιας, του μίσους. Τροφοδοτούν τα παιδιά μας με αρνητικές επιρροές. Πρέπει οι γονείς, εμείς όλοι, να μιλήσουμε στα παιδιά μας, να τους ξεκαθαρίσουμε και την αλήθεια για το Μακεδονικό, να στηρίξουμε την διεκδίκησή τους για ένα καλύτερο αύριο, που είναι χωρίς πόλεμο, με ειρήνη και Δημοκρατία».

«Αυτό πρέπει να γίνει ένα μάθημα για όλους αυτούς και ιδιαίτερα για την συντηρητική παράταξη, που "χαϊδεύουν" αυτά τα ακροδεξιά στοιχεία και τα τροφοδοτούν. Η αλήθεια είναι ότι όλοι αυτοί που άφηναν τα τελευταία 20 χρόνια κάποιοι από τους γείτονες να αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, όπως και την παράδοση της Ιστορίας, του Μεγαλέξανδρου, του Ήλιου της Βεργίνας, να χρησιμοποιούν το όνομα της Μακεδονίας σε όλα τα διεθνή φόρα, τώρα υποκριτικά αρνούνται τη χρήση του "Μακεδονία" από τους γείτονες σε σύνθετη ονομασία, που το κόμμα τους πάντα διεκδικούσε», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

«Τώρα αποκαθιστά αυτή η συμφωνία και την ελληνικότητα της Ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας, αλλά και τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς να έχει δουλειά και ειρήνη στα Βαλκάνια. Η μάχη ενάντια στον φασισμό δεν σταματάει ποτέ, αλλά πρέπει να μιλάμε, να μην αφήνουμε επιχειρήματα στο "γκρίζο μέτωπο"», κατέληξε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.