ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρνητικό το Φανάρι στη συμφωνία Τσίπρα-Εκκλησίας, αισιόδοξος ο Γαβρόγλου

12:20 - 28 Νοε 2018 | Πολιτική
«Φεύγω πολύ αισιόδοξος, υπήρξε πολύ γόνιμη συζήτηση» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου αποχωρώντας το μεσημέρι της Τρίτης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Αρχίζουμε να συζητάμε πια επί της ουσίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως πάντα, έθεσε τα ζητήματα που πρέπει να δούμε και εμείς, όπως είναι το θέμα των ιερέων στις μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι κάτι που ξέρουμε ότι θα το λύσουμε και δεσμευόμαστε ότι θα το λύσουμε. Όπως και άλλα» είπε, τονίζοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και ότι το κλίμα «ήταν όχι μόνο δημιουργικό, αλλά και πολύ αισιόδοξο».

Ο κ. Γαβρόγλου έφτασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το πρωί της Τρίτης, χωρίς να κάνει σε δηλώσεις. Αρχικά ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο αναφορικά με το θέμα του σχεδίου συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και Εκκλησίας της Ελλάδος. Ακολούθως, ο υπουργός Παιδείας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά την οποία έδωσε στον κ. Βαρθολομαίο όλες τις απαιτούμενες απαντήσεις αναφορικά με την προωθούμενη συμφωνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Φανάρι κατά την επίσκεψή του στον Οικουμενικό Θρόνο ο υπουργός ενημέρωσε τον Παναγιώτατο και τους Αρχιερείς αναλυτικά για τη δέσμη προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προωθούμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και του διαλόγου που ξεκίνησε πρόσφατα για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας στην Ελλάδα. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην πρόταση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τη μεταρρύθμιση του μισθολογικού καθεστώτος του εφημεριακού κλήρου, αλλά και στη διευθέτηση του ζητήματος των αποσπασμένων κληρικών που διακονούν στις ανά τον κόσμο επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πολλοί συνοδικοί Ιεράρχες απηύθυναν ερωτήσεις στον κ. Γαβρόγλου, ζητώντες περισσότερες πληροφορίες, ενώ όλοι με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα του εφημεριακού κλήρου.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κατά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Φανάρι, ύστερα από την ενημέρωση από τον υπουργό Παιδείας, η Αγία και Ιερά Σύνοδος θα μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και θα εκφράσει την θέση της καταλλήλως.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.