ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ο Τσίπρας δεν μείωσε τον ΕΝΦΙΑ του 2020

14:53 - 28 Νοε 2018 | Πολιτική
Γιατί ο Τσίπρας δεν μείωσε τον ΕΝΦΙΑ του 2020
"Αύριο κλείνουμε 100 μέρες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Αυτές οι 100 μέρες μας θα είναι μόνο η αρχή. Η αποκατάσταση των αδικιών και η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση θα συνεχιστούν", τόνισε από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης της τροπολογίας για μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου επιχειρήσεων.

Αρχικά, αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ακι την κριτική που δέχεται, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «υποκρισία και θράσος» εκ μέρους της αντιπολίτευσης

«Κύριοι της αντιπολίτευσης πρέπει κάποιος να σας απονείμει βραβείο θράσους και υποκρισίας. Διότι κάθε φορά που αναφέρεστε στον ΕΝΦΙΑ, μας λέτε ‘γιατί δεν τον καταργήσατε’…  Σε πρώτη φάση δεν καταφέραμε να αποφύγουμε το μέτρο. Όμως αλλάξαμε ήδη τη δομή του, μειώσαμε την επιβάρυνση για τις χαμηλές περιουσίες. Και σήμερα, κάνουμε το επόμενο βήμα» είπε προσθέτοντας ότι η Βουλή καλείται σήμερα να ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης, «οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αδικίες που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δικά σας πεπραγμένα τόσο τον καιρό της κρίσης όσο και πριν από αυτή».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση, από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση τα 5,1 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή το 88% των φορολογουμένων.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην προνομοθετήσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για το 2020 ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως το 2020 θα είναι μετεκλογική χρονιά. "Ο λαός καλείται στο μεταξύ να αποφασίσει αν προτιμάει το σχέδιο της ΝΔ ή το δικό μας", σημείωσε.

"Του χρόνου εδώ θα είμαστε και θα νομοθετούμε πάλι, με νωπή λαϊκή εντολή, την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και άλλα μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς", τόνισε με σιγουριά.

Στην πραγματικότητα βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε τις συμβουλές των εταίρων να αποφύγει τα πολλά ανοίγματα και για μία ακόμη φορά τους αποδεικνύει πως πλέον, όχι απλά δεν υπάρχει πλέον λόγος να τον "φοβούνται", αλλά πως είναι πλέον πιο... συνετός από ποτέ.

Συν τοις άλλοις ο Πρωθυπουργός θέλει να κρατήσει και μερικές παροχές για να τις ρίξει στο προεκλογικό τραπέζι, όταν αποφασίσει να πάει σε εκλογές.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:58 - 28 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.