ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα μαχαίρια ΝΔ-Υπ. Εργασίας για τα χρέη προς τα Ταμεία

21:20 - 30 Νοε 2018 | Πολιτική
Στα μαχαίρια ΝΔ-Υπ. Εργασίας για τα χρέη προς τα Ταμεία
Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησαν τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, μέσα σε ένα τρίμηνο, στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 493 εκατ. ευρώ και ανήλθαν συνολικά στα 34,3 δισ. ευρώ, από τα 33,8 δισ. ευρώ που ήταν στο β' τρίμηνο του έτους.

Βρούτσης: Δραματική η κατάσταση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία

Τα στοιχεία της 3ης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου του ΚΕΑΟ έτους 2018 «αποκαλύπτουν ότι η κατάσταση στην πορεία των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει δραματική», σημείωσε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. έκανε λόγο για εξοντωτικός συνδυασμός υψηλών εισφορών και φόρων, κάτι που όπως συμπληρώνει, οδήγησε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους, με αποτέλεσμα σήμερα 1.400.091 πολίτες να έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία συνολικού ύψους 34,4 δισ. ευρώ. Επικαλούμενος τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΚΕΑΟ, ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ότι από την αρχή του χρόνου (2018) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. ευρώ και οι νέοι οφειλέτες κατά 195.485.

Όπως πρόσθεσε, την ίδια στιγμή, μόνο το τρίτο 3μηνο του 2018, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 493 εκατ. ευρώ. «Συγκριτικά, δε, με το 2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι 2,5 φορές υψηλότερες. Δηλαδή, από τα 13.767 εκατ. ευρώ το 2014, εκτινάχθηκαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 34.354 εκατ. ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2018», συνέχισε ο κ. Βρούτσης.

Καταλήγοντας, επεσήμανε πως «επιβεβαιώνεται στην πράξη, μέσα από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΚΕΑΟ, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Η δραματική αυτή κατάσταση, απαιτεί την άμεση εφαρμογή μιας πολιτικής που θα στοχεύει στη μείωση των εξοντωτικών εισφορών, στη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους συνεπείς, καθώς και στην αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών».

Υπ. Εργασίας: Η πραγματικότητα για τα στοιχεία του ΚΕΑΟ δεν παραχαράσσεται

«Μάταια η Ν.Δ. επιχειρεί, για πολλοστή φορά, να παραχαράξει τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για να κρύψει τις βαριές ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την "έκρηξη" των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την απώλεια κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους έως και το 2014», απάντησε από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα στοιχεία του ΚΕΑΟ διαψεύδουν τη Νέα Δημοκρατία, καθώς το 79% των οφειλετών ξεκίνησαν να χρωστούν για πρώτη φορά πριν από το 2015 και χρωστούν σήμερα το 97% των συνολικών οφειλών.

«Οι οφειλές αυτές δημιουργήθηκαν, κυρίως, κατά την περίοδο των πλασματικών και αυτόματα αυξανόμενων, ανά τριετία, ασφαλιστικών εισφορών που επιβάλλονταν στους μη μισθωτούς με βάση το παλιό σύστημα των εισφορών, πριν από τον ν. 4387/16» θεωρεί το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ν.4387/16, που μείωσε δραστικά τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, αλλά και η νέα σημαντική ελάφρυνση που θα έχουν από την 1/1/2019, αποδεικνύει ότι η σημερινή κυβέρνηση στηρίζει ουσιαστικά τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., που υπόσχεται να επαναφέρει το προηγούμενο εξοντωτικό για αυτούς καθεστώς. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν παραχαράσσεται» κατέληξε το υπουργείο Εργασίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.