ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Ώρα να επιταχύνουμε την υλοποίηση του δικού μας προγράμματος

14:08 - 01 Δεκ 2018 | Πολιτική
Τσίπρας: Ώρα να επιταχύνουμε την υλοποίηση του δικού μας προγράμματος
Στο αφήγημα των πρώτων 100 ημερών μετά από την ολοκλήρωση των τριών προγραμμάτων προσαρμογής στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα μετρά τις πρώτες 100 μέρες της εκτός μνημονίων. Τις 100 πρώτες πραγματικά δικές μας μέρες. Έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ήρθε η ώρα όχι μόνο να λειτουργούμε αμυντικά αλλά να περάσουμε στην πολιτική αντεπίθεση. Να κάνουμε πράξη το σχέδιό μας», δήλωσε για να συμπληρώσει ότι είναι η ώρα «να κάνουμε πράξη το σχέδιο μας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και να δώσουμε την παραγωγική ώθηση σε μια οικονομία που στέναζε από την ύφεση και την λιτότητα και να δώσουμε οριστικό χτύπημα στο καθεστώς σήψης και διαφθοράς».

Αναφερόμενος σε όσα έγιναν τις τελευταίες 100 ημέρες στάθηκε στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που οδηγεί σε αυξήσεις μισθών, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ (για την οποία είπε ότι εξασφαλίστηκε και περαιτέρω μείωση για το 2020), τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών και τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων. Ειδική αναφορά έκανε στην διάσωση των συντάξεων που όπως είπε θα δημιουργούσε ένα ακόμα κύκλο πίεσης στα ευάλωτα εισοδήματα. «Τα πετύχαμε με σχέδιο, αξιοποιώντας όλα τα υπέρ μας επιχειρήματα και την αξιοπιστία που κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια».

Σε ότι αφορά τις συντάξεις δήλωσε ότι ήταν ένα βασικό όπλο στην φαρέτρα των αντιπάλων αφού εκεί στήθηκε το επιχείρημα περί «τέταρτου μνημονίου». Όπως είπε «ξεπεράστηκε κάθε όριο φαιδρότητας και κυνισμού από τη Νέα Δημοκρατία και τα φιλικά της ΜΜΕ. Το τι ακούστηκε αξίζει σχολιασμού, με τα πρωτοσέλιδα και τα fake news, ακόμα και λίγες ημέρες πριν τις αποφάσεις», δήλωσε θυμίζοντας αντίστοιχο «ρεπορτάζ» για τη συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.

Θύμισε ότι ο Κωστής Χατζηδάκης «έψεξε» από το βήμα της ελληνικής Βουλής τον Πιέρ Μοσκοβισί όταν δήλωσε ότι μπορεί να μην εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων, ενώ όπως είπε είδαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να περιοδεύει στο Βερολίνο και να ζητά από την γερμανική κυβέρνηση «να εξαντλήσει την αυστηρότητα στο θέμα των συντάξεων». Ακόμα και οι γερμανοί ομοϊδεάτες του «τον αγνόησαν γιατί διακρίνουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι αξιόπιστος τα τελευταία χρόνια. Διακρίνουν ποιος έβαλε την Ελλάδα στην κρίση και ποιος την βγάζει», σχολίασε. Βλέπουν ποιο πιάνουν τους στόχους και ποιοι έβαζαν μέτρα αλλά δεν έπιαναν τους στόχους γιατί χαντάκωναν τις λίστες της φοροδιαφυγής στα συρτάρια.

«Τίποτα από όσα γίνονται δεν ήταν νομοτέλεια ότι θα συμβεί. Τίποτα δεν θα γίνονταν πράξη χωρίς τον σχεδιασμό μας και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Ο κος Μητσοτάκης δεν μίλησε τυχαία για τέταρτο μνημόνιο πριν από ενάμιση χρόνο. Ήταν στρατηγική επιλογή συγκεκριμένων κύκλων για την Ελλάδα, κύκλων τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας. Γι’ αυτό ο κος Μητσοτάκης έχει ετοιμάσει το πρόγραμμά του ώστε να ανταποκρίνεται στο τέταρτο μνημόνιο», σημείωσε. Όπως συμπλήρωσε «τώρα που τους διαψεύσαμε τους έμειναν στα χέρια τα μνημόνια και οι γραμμές στήριξης, αλλά ο κος Μητσοτάκης έχει κρατήσει το πρόγραμμά του και θέλει να το εφαρμόσει οικειοθελώς χωρίς το άλλοθι της πίεσης των δανειστών».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα στον αντίποδα είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που ο ίδιος ονόμασε «μνημόνιο με το λαό». Σημείωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι. «Στη βάση αυτής της ταξικής μεροληψίας, παίρνει συγκεκριμένη μορφή το εκλογικό δίλημμα του 2019» συμπλήρωσε κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη πως διαθέτει μνημονιακό πρόγραμμα.

«Με τη Ν.Δ. μας χωρίζει όχι μόνο αξιακή, αλλά και προγραμματική άβυσσος» τόνισε, κατηγορώντας τη ΝΔ πως διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Είπε επιπλέον πως «ακόμα και οι ομοϊδεάτες του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη δεν μπορούν παρά να διακρίνουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι αξιόπιστος ποιοι είναι αυτοί που έριξαν την Ελλάδα στα βράχια της χρεοκοπίας και ποιοι είναι αυτοί που την έσωσαν.

Καταλόγισε τέλος στον πρόεδρο της ΝΔ ότι σχεδιάζει απολύσεις και «οραματίζεται το ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ», ενώ υποστήριξε πως το κόμμα του θέλει να επιστρέψει για να υλοποιήσει το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας υγείας, υπέρ κάποιων καρτέλ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.