ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι απαντά το Ποτάμι στο Μαξίμου για το Σκοπιανό

18:28 - 09 Δεκ 2018 | Πολιτική
Τι απαντά το Ποτάμι στο Μαξίμου για το Σκοπιανό
Το Ποτάμι απαντά στην ερώτηση του Μεγάρου Μαξίμου για το ποια στάση θα κρατήσει όταν έρθει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών με δύο παλιότερες ανακοινώσεις του.

Σε αυτές σημειώνει πως δεν αποδέχεται αλυτρωτικές αναφορές από τον Ζόραν Ζάεφ και ζητά από την κυβέρνηση να ζητήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη μεριά της ΝΔ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας, απαντώντας στις κυβερνητικές πηγές σχολίασε πως «είναι Κυριακή και είναι λογικό κάποιοι να υπολειτουργούν, ακόμη και στο Μαξίμου. Αν δεν υπολειτουργούσαν πάντως θα γνώριζαν ότι το Ποτάμι εκτός από έξυπνες ατάκες δίνει και ολοκληρωμένες απαντήσεις».

Και παραπέμπει στις ακόλουθες ανακοινώσεις:

Οι αλυτρωτισμοί να μην επιστρέφουν από το παράθυρο

Οι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ και των εκπροσώπων της κυβέρνησής του δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το πώς βλέπουν οι γείτονες μας την επόμενη μέρα της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ο αλυτρωτισμός, η καχυποψία και η αδιαλλαξία που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες τις δύο χώρες πρέπει να εκριζωθούν και να μην επιστρέφουν από το παράθυρο.

Το Ποτάμι καλεί την ελληνική κυβέρνηση, αντί να αδρανεί, να ζητήσει από την ηγεσία της πΓΔΜ να δεσμευθεί επισήμως και με σαφήνεια και όχι απλώς με προφορικές δηλώσεις ότι δεν θέτει μειονοτικά ζητήματα. Και οι γείτονές μας δεν υπαναχωρούν από την παραδοχή -που αποτελεί και συμβατική τους υποχρέωση - ότι η γλώσσα τους ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.

Το Ποτάμι επιμένει ότι πρέπει να αλλάξει το όνομα της γειτονικής χώρας, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία της. Αυτό είναι το συμφέρον των λαών μας, των επόμενων γενιών και σε ότι αφορά την Ελλάδα αυτό είναι το πατριωτικά ορθό και υπεύθυνο.

 Οι αλυτρωτικές αναφορές εν έτει 2018 δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή συζήτηση

«Η προσπάθεια να βρούμε μία λύση στις σχέσεις μας με τους γείτονες μας δεν γίνεται από θέση αδυναμίας και αυτό πρέπει να το καταλάβει και ο κ. Ζάεφ. Η Ελλάδα δεν αισθάνεται αδύναμη ούτε απέναντι στους γείτονες της ούτε απέναντι στις όποιες πιέσεις της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ». Αυτό επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του στη Βουλή με τον Βέλγο Πρέσβη Luc Liebaut. «Το Ποτάμι πιστεύει ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι ο μόνος που οδηγεί στη σταθερότητα της περιοχής και θα είναι προς όφελος όλων των λαών και κυρίως των επόμενων γενεών», είπε ο επικεφαλής του Κινήματος. «Όμως, αλυτρωτικές αναφορές εν έτει 2018 σε Αιγαιάτες Μακεδόνες δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή συζήτηση και αποδυναμώνουν την αξιοπιστία όσων τις εκφέρουν».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει λάθη και από τη δική μας πλευρά και από τους γείτονες μας, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει σήμερα όλοι μας να αντιλαμβανόμαστε τα όρια και τις ευαισθησίες των λαών της περιοχής και να μη μιλάμε με τη σκέψη μόνο στο εσωτερικό ακροατήριο. «Και είναι καλό», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως και ο ειδικός απεσταλμένος Μάθιου Νίμιτς, να υπενθυμίζουν σε όλους αυτά τα λεπτά όρια».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Luc Liebaut συζήτησαν επίσης για τις επικείμενες ευρωεκλογές, με τον επικεφαλής του Ποταμιού να δηλώνει πως προσδοκά ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, γιατί το Ποτάμι είναι ο κύριος εκφραστής των ευρωπαϊκών ιδεών στην Ελλάδα.

Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν ως μείζονα θέματα για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη την πορεία της οικονομίας, αλλά και το προσφυγικό. Και συμφώνησαν ότι Ελλάδα και Βέλγιο είναι δύο μικρές χώρες με μεγάλη όμως συμβολή στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του Βέλγου Πρέσβη, παραβρέθηκε ο γραμματέας Α΄ της Πρεσβείας Arnaud de Kerchove d’Ousselghem και από Το Ποτάμι ο Πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων Οντίν Λιναρδάτου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.