ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με απολυτήριο προανήγγειλε ο Γαβρόγλου

16:46 - 17 Δεκ 2018 | Πολιτική
Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με απολυτήριο προανήγγειλε ο Γαβρόγλου
Κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων, αναβάθμιση του απολυτηρίου και διορισμό 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών προανήγγειλε ο Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Ο υπουργός παιδείας χαρακτήρισε την Γ' Λυκείου «τάξη φάντασμα» και σημείωσε την πρόθεση της κυβέρνησης η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια να γίνεται μόνο με το απολυτήριο Λυκείου.

Τάξη φάντασμα η Γ' λυκείου

«Είμαστε κοντά στο να νομοθετήσουμε για την Γ' Λυκείου που είναι "τάξη φάντασμα". Είμαστε μια χώρα χωρίς Γ' λυκείου και την ευθύνη έχει η κοινωνία στο σύνολό της και όχι οι εκπαιδευτικοί, που πασχίζουν να της δώσουν ουσιαστικό περιέχομενο. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το απολυτήριο Λυκείου να έχουμε πολύ λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες και να καταφέρουμε να έχουμε ένα σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια με μόνο το απολυτήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

«Μετά από δέκα χρόνια προχωρούμε στον διορισμό 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών μέσα στην επόμενη τριετία, και το 2019 σε 4.500 μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή. Διορίζουμε 600 εκπαιδευτικούς που ταλαιπωρούνται από το 2008 και έχουν δικαστικές αποφάσεις» επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας.

Ένταξη προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση

Ο κ. Γαβρόγλου έδωσε έμφαση και στην ένταξη 8.000 προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, αλλά και στο γεγονός ότι, «παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις ακραίων κύκλων στη Θράκη, δημιουργήσαμε πιλοτικά νηπιαγωγεία για παιδιά μειονοτήτων, ώστε να μάθουν την ελληνική γλώσσα χωρίς να απολέσουν τη δική τους.

Επίσης, μίλησε για πρωτοβουλίες στην ειδική αγωγή που δεν αμφισβητούνται από κανέναν και για νέες δομές αυτο-αξιολόγησης των σχολείων που κατάργησαν ένα τιμωρητικό διάταγμα.

«Για πρώτη φορά η νέα αρχιτεκτονική για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα μειώσει τη διαφορά ανάμεσα στα πανεπιστήμια του κέντρου και της περιφέρειας, που θα είναι ανοικτά στις διεθνείς συνεργασίες» υπογράμμισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας παράλληλα τα 10.000 ευρώ που θα δίνονται για κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

«Μέσα από τον προγραμματισμό μας, που ξεκίνησε από όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας και με τη λογική ότι θα βγαίναμε από τα μνημόνια, ολοκληρώσαμε την δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, εξορθολογίσαμε το δημοτικό και το γυμνάσιο, αναβαθμίζουμε ποιοτικά το λύκειο, χτίζουμε την αρχιτεκτονική της νέας ανώτατης εκπαίδευσης και προχωράμε στους διορισμούς 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια» κατέληξε ο κ. Γαβρόγλου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.