ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Ο πρώτος δικός μας προϋπολογισμός-Κακομαθημένο κολεγιόπαιδο ο Μητσοτάκης

22:37 - 18 Δεκ 2018 | Πολιτική
Τσίπρας: Ο πρώτος δικός μας προϋπολογισμός-Κακομαθημένο κολεγιόπαιδο ο Μητσοτάκης
Με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Με αφορμή και το επεισόδιο που είχε ο Πρόεδρος της ΝΔ με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως «κακομαθημένο κολεγιόπαιδο», το οποίο συμπεριφέρεται «σαν η Βουλή να είναι τσιφλίκι σας που το κληρονομήσατε από τον πατέρας σας». Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στο επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη περί «ανταλλαγής» μεταξύ του Σκοπιανού και των συντάξεων. Για την οικονομία είπε πως «σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μετα-μνημονιακό προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης, τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό» και αναφέρθηκε στα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως περιλαμβάνει.

«Είστε ευρωπαϊστής, όπως ο Σαλβίνι και ο Όρμπαν, με συνθήματα Χρυσής Αυγής» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος διερωτήθηκε ότι «εφόσον υπάρχει ανταλλαγή, ποιος καθόταν στην άλλη πλευρά του τραπεζιού».

Και συνέχισε: «Η Ευρώπη; Αυτή την Ευρώπη οραματίζεστε; Αυτή την Ευρώπη θέλετε;».

Ταυτόχρονα, επέκρινε τη Ν.Δ. για την αντίδρασή της στην πρόσφατη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγο για «διχαστικό λόγο» και «ακραίο λόγο».

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία και στα εθνικά θέματα, διευκρινίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών καθορίζει την υπηκοότητα και όχι την εθνότητα, και παρέπεμψε στην αντίστοιχη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Αναφορά έκανε και στην Αλβανία και το ζήτημα της ελληνικής ομογένειας, ξεκαθαρίζοντας ότι «αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας, δεν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας».

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μετα-μνημονιακό προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης, τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό».

Πρόσθεσε πως "παραλάβαμε μια χώρα βυθισμένη στη χρεοκοπία και στη χρηματοπιστωτική ασφυξία. Μια χώρα που είχε υποστεί ένα πρόγραμμα σοκ λιτότητας και κοινωνικής διάλυσης. Και σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο ματαμνημονιακό προϋπολογισμό. Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής. Μετά από έναν οικονομικό όλεθρο. Μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδώνα".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.