ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αβραμόπουλος: Διερευνώνται παρατυπίες στη διαχείριση κονδυλίων για πρόσφυγες στην Ελλάδα!

18:34 - 20 Δεκ 2018 | Πολιτική
Αβραμόπουλος: Διερευνώνται παρατυπίες στη διαχείριση κονδυλίων για πρόσφυγες στην Ελλάδα!
Στην αποκάλυψη ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) , διεξάγει ήδη έρευνες στην Ελλάδα, για το «καλώς έχει» της διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων για τους πρόσφυγες και ειδικά για παρατυπίες, όσον αφορά την παροχή τροφίμων στους καταυλισμούς προσφύγων, προβαίνει, με σημερινή του γραπτή απάντηση, προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στην απάντηση του ο Επίτροπος, αναφέρει συγκεκριμένα ότι :

«Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις στο πλαίσιο βοήθειας έκτακτης ανάγκης, οι ελληνικές αρχές έχουν, μέχρι στιγμής, παράσχει επαρκείς πληροφορίες οι οποίες πιστοποιούν ότι έχουν υλοποιηθεί οι δραστηριότητες για την πραγματοποίηση της τελικής πληρωμής. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη της τρέχουσας έρευνας που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης σχετικά με εικαζόμενες παρατυπίες όσον αφορά την παροχή τροφίμων ή των πιθανών ευρημάτων των ελέγχων που διενεργούνται από την ΕΕ ή τα εθνικά θεσμικά όργανα.»

Την απάντηση του Επιτρόπου «εκμαίευσε» η Ελληνίδα ευρωβουλευτής που, με ερώτηση της, από τις 21 Σεπτεμβρίου 2018, υπογράμμιζε χαρακτηριστικά ότι:

«Ωστόσο, οι πρόσφατες εικόνες ντροπής στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, οι οποίες προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και διασύρουν διεθνώς τη χώρα, καταμαρτυρούν ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν δαπανηθεί σωστά από τις ελληνικές αρχές. Παράλληλα, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της χώρας, πληθαίνουν οι φωνές για αδιαφανή τρόπο διαχείρισης και κατασπατάληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό.»

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου Αβραμόπουλου και η ερώτηση της ελληνίδας ευρωβουλευτή:

Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(20.12.2018)

Η Επιτροπή επικουρεί τις ελληνικές αρχές στην ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και στην ενίσχυση της ικανότητάς τους στους τομείς της διαχείρισης και των διαδικασιών προμηθειών. Κατά συνέπεια, τα εθνικά προγράμματα τόσο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης όσο και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας έχουν σταδιακά χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των προτεραιοτήτων πολιτικής.

Όσον αφορά την επιμερισμένη διαχείριση, οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων. Μέχρι στιγμής, οι ελληνικές αρχές έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που ορίζονται στον οριζόντιο κανονισμό 514/2014[1], ιδίως μέσω της διαδικασίας ετήσιας εκκαθάρισης λογαριασμών. Επιπλέον, η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη χρησιμοποίηση των κονδυλίων που διατίθενται στα ελληνικά εθνικά προγράμματα και πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις παρακολούθησης, αξιολογήσεις, επιτόπιους λογιστικούς ή λοιπούς ελέγχους.

Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις στο πλαίσιο βοήθειας έκτακτης ανάγκης, οι ελληνικές αρχές έχουν, μέχρι στιγμής, παράσχει επαρκείς πληροφορίες οι οποίες πιστοποιούν ότι έχουν υλοποιηθεί οι δραστηριότητες για την πραγματοποίηση της τελικής πληρωμής. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη της τρέχουσας έρευνας που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης σχετικά με εικαζόμενες παρατυπίες όσον αφορά την παροχή τροφίμων ή των πιθανών ευρημάτων των ελέγχων που διενεργούνται από την ΕΕ ή τα εθνικά θεσμικά όργανα.

Όσον αφορά τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, η συνολική ευθύνη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ροών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ανήκει στην ελληνική διοίκηση. Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και εργάζεται εντατικά για να στηρίξει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στην υλοποίηση έργων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής.

Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη 21 Σεπτεμβρίου 2018

H Ελλάδα, από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης, αποτελεί μείζονα δικαιούχο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για το προσφυγικό, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούν οι μεταναστευτικές αφίξεις στη χώρα μας και να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίσιμη κατάσταση. Συγκεκριμένα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κατ' επανάληψη υπογραμμίσει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει το πολύ σημαντικό ποσό της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ για υλοποίηση δράσεων στους τομείς της υποδοχής, του ασύλου καθώς και της επιστροφής, της διαχείρισης των συνόρων και της πρόληψης του εγκλήματος.

Ωστόσο, οι πρόσφατες εικόνες ντροπής στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, οι οποίες προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και διασύρουν διεθνώς τη χώρα, καταμαρτυρούν ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν δαπανηθεί σωστά από τις ελληνικές αρχές. Παράλληλα, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της χώρας, πληθαίνουν οι φωνές για αδιαφανή τρόπο διαχείρισης και κατασπατάληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι ικανοποιημένη με τη διαχείριση και τον ρυθμό απορρόφησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για το προσφυγικό από την Ελλάδα;

Έχουν αποδώσει οι ελληνικές αρχές πλήρη, εμπεριστατωμένο και λεπτομερή λογαριασμό για τον τρόπο αξιοποίησης των διατιθέμενων κονδυλίων που λαμβάνουν από την ΕΕ;

Στο πλαίσιο των δαπανών υπήρξε μέριμνα από τις ελληνικές αρχές ώστε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στα νησιά να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές σωστής λειτουργίας.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 01:05 - 21 Δεκ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.