ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν:Περιμένει την Αλβανία να της πει πώς σκοτώθηκε ο Κατσίφας!

13:59 - 03 Ιαν 2019 | Πολιτική
Κομισιόν:Περιμένει την Αλβανία να της πει πώς σκοτώθηκε ο Κατσίφας!
Με πανομοιότυπο, γραπτό, κείμενο, απάντησε ο Επίτροπος Χαν, σε διαφορετικές ερωτήσεις, που υπέβαλλαν στα τέλη Οκτωβρίου, η κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους και ο έλληνας ευρωβουλευτής Ελευθέριος Συναδινός, σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του ελληνα μειονοτικού Κωνσταντίνου Κατσίφα, την 28η Οκτωβρίου 2018, στο χωριό Βουλιαράτες Αργυροκάστρου στην Αλβανία.

Εκτός από το «κοπυ-πέϊστ» της απάντησης του Επιτρόπου, που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, για το κατά πόσον «μελέτησε» την ουσία των διαφορετικών ερωτήσεων των δύο ευρωβουλευτών, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο Επίτροπος Χαν «ομολογεί» πως η Κομισιόν περιμένει από τις Αλβανικές αρχές να ολοκληρώσουν την έρευνα τους (;), για την διακρίβωση των αιτίων και των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατο τον Κατσίφα.

Στην γραπτή του απάντηση (22.12.2018), ο Επίτροπος Χαν, αναφερόμενος στα συγκεκριμένα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 2018, περιορίζεται στο να αναφέρει ότι «η Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι οι αλβανικές αρχές επιβολής του νόμου θα πρέπει να συνεχίσουν με ενδελέχεια και διαφάνεια την εν εξελίξει έρευνα του περιστατικού, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός πολίτη. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην εν λόγω υπόθεση»!

Ακολουθούν οι πλήρεις ερωτήσεις των δύο ευρωβουλευτών:

*Ελένη Θεοχάρους 7 Νοεμβρίου 2018

Η Αλβανία θέλει να αρχίσει ενταξιακές διαδικασίας με την ΕΕ. Ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας αφαίρεσαν τη ζωή από τον Έλληνα μειονοτικό Κωνσταντίνο Κατσίφα και μόλις σήμερα παρέδωσαν τη σορό του στους οικείους του για ταφή, ενώ αρνούντο να το πράξουν επί σειρά ημερών, χωρίς να προβάλλουν καμία σοβαρή εξήγηση. Οι συγγενείς του αναφέρονται σε δολοφονική δράση των αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Το ερώτημα είναι: Στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανόνων δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα του δικαιώματος στη ζωή, έχει η ΕΕ πρόθεση να ζητήσει την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης, που σημαίνει την παρακολούθηση του θέματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Σε περίπτωση που αποδειχθεί αναίτια η δολοφονία, πώς σκοπεύει να προχωρήσει η ΕΕ ως προς τις σχέσεις της με την Αλβανία και την ενταξιακή πορεία της τελευταίας στην ΕΕ;

*Ελευθέριος Συναδινός 31 Οκτωβρίου 2018

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου — όταν η Ελλάδα αρνήθηκε να συναινέσει στις θηριωδίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών, αντιστάθηκε στη ναζιστική πλημμυρίδα και προήλασε νικηφόρα στο βορειοηπειρωτικό μέτωπο — ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, Έλληνας στην ιθαγένεια, έπεσε νεκρός από πυρά των αλβανικών αρχών υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, αφού ύψωσε την ελληνική σημαία στο ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο Πεσόντων του Αλβανικού Έπους στο χωριό Βουλιαράτες Αργυροκάστρου κατά τη διάρκεια των επίσημων ετήσιων εορταστικών εκδηλώσεων της ομογένειας, 6 χιλιόμετρα από την ελληνοαλβανική μεθόριο(1)(2).

Πολιτική οργάνωση που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία κατηγορεί την αλβανική αστυνομία για «εν ψυχρώ εκτέλεση» και μη τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων, με παράλληλη έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας και εντεινόμενο ψυχολογικό κλίμα βίας κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Ως εκ τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

-Θα θέσει την αμερόληπτη διερεύνηση του περιστατικού, που αφορά έναν ευρωπαίο πολίτη, στο πλαίσιο της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Αλβανίας;

-Με δεδομένο ότι το επικυρωθέν και μη εφαρμοσθέν Πρωτόκολλο της Κέρκυρας δεν αναιρέθηκε ποτέ από κάποια μεταγενέστερη συνθήκη, θα το συμπεριλάβει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και υπό το κριτήριο καλής γειτονίας ως μέσο εξασφάλισης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία;

-Θα απαιτήσει επιτέλους την υλοποίηση της αλβανικής δέσμευσης για πραγματική απογραφή των εθνικών ομάδων;

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.