ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατρούγκαλος: Βέβαιος για την ψήφιση της επωφελούς Συμφωνίας των Πρεσπών

22:40 - 03 Ιαν 2019 | Πολιτική
Κατρούγκαλος: Βέβαιος για την ψήφιση της επωφελούς Συμφωνίας των Πρεσπών
Εθνικά επωφελή για τη χώρα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Είμαστε μια χώρα φιλειρηνική που θεωρεί ότι τα εθνικά μας δίκαια στηρίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Φυσικά περιμένουμε και από την άλλη πλευρά να πράξει αναλόγως» είπε σχετικά με τις δηλώσεις της Άγκυρας ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

Ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε αναφέροντας ότι «Ξέρουμε την πολιτική και των δυο χωρών. Εμείς δεν έχουμε καμία ανάγκη να προβαίνουμε ούτε σε ρητορικές πολεμικής ούτε σε επιθέσεις, πολύ περισσότερο σε επιθέσεις προσωποπαγείς» και «ξέρουμε ότι και η Τουρκία έχει και αυτή μια σφραγίδα στην πολιτική της, μια σφραγίδα αναθεωρητισμού που ακριβώς εξαιτίας της αμφισβήτησης εκ μέρους της του Διεθνούς Δικαίου την ωθεί πολλές φορές σε παρόμοιες κινήσεις και δηλώσεις».

 

«Δεν φοβόμαστε τίποτα. Είμαστε όμως σε εγρήγορση. Έχουμε αφενός καταφέρει η χώρα μας να βρίσκεται αυτή τη στιγμή ίσως με το πλέον ενισχυμένο διεθνές κύρος που είχε ποτέ στη διεθνή πολιτική σκηνή. Έχουμε μια σημαντική αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την άλλη μεριά δεν νομίζω ότι ούτε καν η άλλη πλευρά έχει στο μυαλό της θερμό επεισόδιο, γιατί γνωρίζει ότι o πόλεμος στο Αιγαίο είναι μια lose-lose κατάσταση, δεν μπορεί να κερδηθεί», είπε σχετικά με το ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου με τη γειτονική χώρα.

 

Για το Σκοπιανό 

 

Για τη Συμφωνία των Πρεπσών επισήμανε ότι «οι συνταγματικές τροποποιήσεις ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που είχε η άλλη πλευρά. Πρόκειται για εθνικά επωφελή συμφωνία, καθώς δόθηκε λύση όχι μόνο στο ζήτημα του ονόματος αλλά και σε θέματα αλυτρωτισμού και μετά ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς».

 

Η Συμφωνία αναμένεται να έρθει στην ελληνική Βουλή μέσα στον Ιανουαρίου, αφού περάσει πρώτα από το κοινοβούλιο των Σκοπίων «από την επομένη της ολοκλήρωσης της συνταγματικής διαδικασίας στη γειτονική χώρα και -όταν η συνταγματική αυτή διαδικασία ολοκληρωθεί όπως θέλουμε- ξεκινάει μια περίοδος εντός της οποίας θα πρέπει να κυρώσουμε και εμείς τη Συμφωνία μέχρι τον Μάρτη. Αμέσως μετά, γιατί είναι προϋπόθεση η κύρωση της Συμφωνίας, θα έρθει στην ελληνική Βουλή και το θέμα της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Ένα από τα βασικά κεκτημένα, τα διαδικαστικά, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει Πρωτόκολλο Ένταξης, δεν μπορεί να υπάρχει έναρξη της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ αν δεν έχει πλήρως κυρωθεί η συμφωνία» αποσαφήνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «έπαθλο παλινδρόμησης στο θέμα του Μακεδονικού».

 

Βέβαιος εμφανίστηκε απέναντι στην ψήφιση της Συμφωνίας από τη Βουλή και για την πιθανή παραίτηση Καμμένου σχολίασε ότι «συνταγματικά δεν απαιτείται μια κυβέρνηση στην οποία παραιτείται ένας υπουργός, να προχωρήσει μετά η κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης».

 

Το ιστορικό δε συγκριτικό προηγούμενο δείχνει ότι χώρες όπως η Ισπανία, κυβερνούν χωρίς να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, και μάλιστα με δύναμη πολύ μικρότερη από αυτήν που έχει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.