ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εβδομάδα εξελίξεων: Ανένδοτος ή... ανέκδοτος Καμμένος;

08:41 - 07 Ιαν 2019 | Πολιτική
Εβδομάδα εξελίξεων: Ανένδοτος ή... ανέκδοτος Καμμένος;
Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων είναι αυτή που μόλις ξεκίνησε, μετά το «θερμό» Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε, εξαιτίας των επιθετικών αναρτήσεων του Πάνου Καμμένου στο Twitter, με τις οποίες ουσιαστικά απείλησε ακόμα και με το ενδεχόμενο να ρίξει την κυβέρνηση.

Ο Πάνος Καμμένος μοιάζει να ανοίγει την πόρτα της αποχώρησής του από την κυβέρνηση, καλώντας σε «ανένδοτο» για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Το θέμα είναι τι άλλαξε και… απασφάλισε ο υπουργός Άμυνας, εκτός κι αν δεν μιλάμε για «ανένδοτο», αλλά για ένα στημένο σκηνικό έντασης σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό.

 

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε το Reporter αναφέρουν πως υπάρχουν μεν «θέματα», αλλά δεν μπορεί κανείς αυτή τη στιγμή να πει με σιγουριά πως ο Πάνος Καμμένος έχει αποφασίσει να ρίξει τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στην Αθήνα προς επικύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας εξασφαλισμένη τη συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Άμυνας και οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν, όταν αυτό συμβεί, από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα τη ρίξουν σε περίπτωση που η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της.

 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε επίσης πως δεν θα προσπαθήσει να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές κάποιον βουλευτή των ΑΝΕΛ. Αυτή η συμφωνία ήρθε με δεδομένη την πρόθεση ορισμένων βουλευτών των ΑΝΕΛ, όπως πχ του Θανάση Παπαχριστόπουλου να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Με βάση τα παραπάνω, ο Πάνος Καμμένος είχε ξεκαθαρίσει τη στάση του και είχε τονίσει από το βήμα της Βουλής πως η μόνη περίπτωση να ρίξει την κυβέρνηση σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ, είναι να υπάρξει δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ,πως η εθνική θέση είναι να μη υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ. Σε αυτή την περίπτωση είχε πει πως θα έριχνε την κυβέρνηση, ώστε να γίνουν εκλογές και να επιλέξει ο λαός ποια θέση προτιμά, εκλέγοντας είτε τον Αλέξη Τσίπρα, είτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Το Σάββατο, ωστόσο, η στάση του Πάνου Καμμένου έπαψε να είναι ξεκάθαρη. Έγινε αινιγματική και επιθετική, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να ρίξει την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «αποστασία» και «ανένδοτο» αγώνα.

 

Ο όρος «αποστασία» φαίνεται πως πηγαίνει στον Θανάση Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ, με τον οποίο ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ενδεχομένως, ο κ. Καμμένος να θεώρησε πως αυτή η συνάντηση παραβιάζει τη συμφωνία που έχει κάνει ο ίδιος με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Παράλληλα, ο  Πάνος Καμμένος εκνευρίζεται επειδή βλέπει πως δεν έχει τον έλεγχο της ΚΟ των ΑΝΕΛ και πως κινδυνεύει να αποχωρήσει μεν αυτός από την κυβέρνηση, όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, αλλά να μην τον ακολουθήσουν και όλα τα στελέχη του κόμματός του.

 

Άλλωστε, «ακούγεται» επίσης έντονα πως και η Έλενα Κουντουρά «φλερτάρει» με μία θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο Τέρενς Κουίκ αποτελεί ήδη ξένο σώμα από τους ΑΝΕΛ και κατευθύνεται προς Κουμουνδούρου. Γι’ αυτό το λόγο συγκάλεσε και τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ για την ερχόμενη Τετάρτη, μία ημέρα κρίσιμη που αναμένεται να απαντήσει σε πολλά από τα ερωτηματικά μας.

 

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα ανοίξει τα χαρτιά του σε τηλεοπτική συνέντευξη που έχει κανονίσει να δώσει στο Open και την Έλλη Στάη.

 

Σε πρώτη φάση, πάντως, ο κ. Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει, στέλνοντας μάλιστα έμμεσο μήνυμα στον Πάνο Καμμένο πως θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών επωφελή για τη χώρα και θα προχωρήσει, χωρίς να υπολογίζει το ρίσκο ή το κόστος της επιλογής αυτής.

 

Η δήλωση αυτή έγινε από τη Σαμοθράκη όπου ο Πρωθυπουργός βρέθηκε για τα Θεοφάνεια, ενώ την ίδια ώρα για το θέμα τοποθετήθηκε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος είπε πως δεν πρόκειται για αποστασία η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από βουλευτές των ΑΝΕΛ, καθώς αυτοί στηρίζουν ήδη εδώ και χρόνια την κυβέρνηση.

 

Στο στρατόπεδο ΣΥΡΙΖΑ-Μαξίμου, πάντως, επικρατεί σχετική ηρεμία και εκπέμπεται μία σιγουριά πως δεν θα υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις και η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της, έστω και με ψήφο ανοχής, μετά την αποχώρηση ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.