ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι δύο εκδοχές του 151 και οι… αστερίσκοι

08:26 - 08 Ιαν 2019 | Πολιτική
Οι δύο εκδοχές του 151 και οι… αστερίσκοι
Καθώς ο Πάνος Καμμένος επιχειρεί να διασώσει την πολιτική του ύπαρξη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιέζει την κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως έχει φτιάξει δύο εναλλακτικές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες για… πάσα χρήση.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε τη Δευτέρα επιχείρησε να στείλει μήνυμα σταθερότητας, διαμηνύοντας πως μπορεί να βρει στήριξη από 151 βουλευτές σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία και για να πείσει ότι αυτό ισχύει προκαλεί τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως έστω και με διαφορετική σύνθεση, η κυβέρνηση έχει 151 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι) για να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ακόμη 151 (ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι εκ των ΑΝΕΛ, ανεξάρτητοι και Δανέλλης) για να μην πέσει σε περίπτωση πρόταση μομφής.

Είναι αλήθεια πως τα παραπάνω σενάρια πράγματι ισχύουν, με μοναδικό αστερίσκο το τι θα πράξει ο Σταύρος Θεοδωράκης σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ας δούμε αναλυτικότερα:

Όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να φέρει στην ελληνική Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα ψάξει να βρει 151 βουλευτές. Αυτοί αναμένεται να είναι οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, οι Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά των ΑΝΕΛ (147), οι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Δανέλλης και (ενδεχομένως) Λυκούδης του Ποταμιού, ενώ «παίζουν» ακόμη η ανεξάρτητη υφυπουργός, Κατερίνα Παπακώστα και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Αν πάλι η ΝΔ αποφασίσει τελικά να καταθέσει πρόταση μομφής, η κυβέρνηση θέλει επίσης 151 για να μην πέσει και φαίνεται πως και αυτή τη φορά θα τους βρει, απλώς με άλλη σύνθεση.

Ακόμα κι αν ο Πάνος Καμμένος αποφασίσει να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα και να θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, δεν είναι εύκολο να το πράξει, λόγω του γεγονότος ότι δεν θα συνταχθούν μαζί του αρκετά στελέχη των ΑΝΕΛ.

Την πρόταση μομφής δεν θα στηρίξουν φυσικά οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρόμοια στάση αναμένεται να κρατήσουν η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, οι Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Ζουράρις, Κόλλια-Τσαρουχά των ΑΝΕΛ.

Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όντως σοβαρές πιθανότητες να βρει τους 151 βουλευτές που χρειάζεται για να διατηρηθεί στην εξουσία, ενώ θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης.  

Όλα τα παραπάνω βέβαια ισχύουν εφόσον όλα κυλήσουν ιδανικά για τον Αλέξη Τσίπρα, με τον Πάνο Καμμένο να χάνει πλήρως τον έλεγχο του κόμματός του και τον Σταύρο Θεοδωράκη να επιλέγει να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.