ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μογκερίνι: «Μούγκα» για το casusbelli της Τουρκίας κατά Ελλάδος!

13:58 - 09 Ιαν 2019 | Πολιτική
Μογκερίνι: «Μούγκα» για το casusbelli της Τουρκίας κατά Ελλάδος!
Απέφυγε επιμελώς και με τρόπο που προκαλεί, η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τα εξωτερικά θέματα Φεντερίκα Μογκερίνι, ν’ απαντήσει στο από 23 Οκτωβρίου 2018 ερώτημα του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου, για το ποια είναι η θέση της Κομισιόν σε σχέση με το casusbelli της Τουρκίας σε βάρος της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής σημείωνε ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει υλοποιήσει ακόμη το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια βάσει του άρθρου 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας».

Υπογράμμιζε δε ιδιαίτερα ότι « Όλες οι υπόλοιπες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας) έχουν ασκήσει αυτό το δικαίωμα ενώ η  Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε αυτή την επέκταση λόγω της απειλής πολέμου που απροκάλυπτα εκτοξεύει η Τουρκία (casusbelli), σε περίπτωση υλοποίησης αυτού του κυριαρχικού δικαιώματος»

Αναρωτιόταν δε, εύλογα, «τι μέτρα σχεδιάζει να λάβει η Κομισιόν για να αποτρέψει την Τουρκία από την υλοποίηση της εν λόγω απειλής διασφαλίζοντας την ειρήνη στα εδάφη της ΕΕ».

Όπως αβίαστα προκύπτει από την σημερινή γραπτή απάντηση της Επιτρόπου Μογκερίνι, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο τουρκικό casusbelli και βέβαια δεν υπάρχει και η θέση της Κομισιόν, για το τι θα πράξει σε περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει την απειλή της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης Μογκερίνι:

«Τον Ιούνιο του 2018, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, τα οποία στη συνέχεια εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισαν τη σταθερή προσδοκία της ΕΕ έναντι της Τουρκίας να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και για ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους, αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και τόνισε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας όλων των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου χώρου τους.

Η ΕΕ μεταφέρει συστηματικά αυτό το μήνυμα στο πλαίσιο του συνεχούς διαλόγου με τις τουρκικές αρχές, όπως έπραξε πρόσφατα κατά τον πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας της 22ας Νοεμβρίου 2018 στην Άγκυρα, καθώς και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Σύνδεσης της 28ης Νοεμβρίου 2018 στις Βρυξέλλες.»

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.