ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα... δύο το Ποτάμι, μπερδεύει κι άλλο την κατάσταση

20:12 - 09 Ιαν 2019 | Πολιτική
Στα... δύο το Ποτάμι, μπερδεύει κι άλλο την κατάσταση
Η ΚΟ του Ποταμιού που συνεδρίασε την Τετάρτη φαίνεται να δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και να περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ενώ την Τρίτη το Ποτάμι είχε ανακοινώσει πως θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα προκύπτει πως αυτή η απόφαση δεν αποτελεί ενιαία γραμμή του κόμματος. Πολλά στελέχη του Ποταμιού εκτιμούν πως σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, θα πρέπει να προηγηθεί ψηφοφορία στη Βουλή, ώστε να επιβεβαιωθεί πως έχει τη δεδηλωμένη.
Με απλά λόγια το Ποτάμι λέει τώρα πως αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, δεν θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν πρώτα δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Η παραπάνω βέβαια άποψη δεν φαίνεται να βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος μοιάζει να επιμένει στην άποψη πως είναι άλλο πράγμα η Συμφωνία των Πρεσπών και άλλο η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
 
Ουσιαστικά, πρόκειται για τις δύο τάσεις που ήδη γνωρίζαμε πως υπάρχουν στο Ποτάμι, αλλά πλέον εκφράζονται πιο καθαρά.
 
Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί ασφαλώς το ποιοι βουλευτές θα ακολουθήσουν τον Σταύρο Θεοδωράκη και ποιοι όχι, με το σενάριο της διάλυσης να είναι πλέον μία πραγματικότητα στην Κωνσταντινουπόλεως.
 
Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο... σίριαλ των ημερών που έχει ασφαλώς έντονο παρασκήνιο και ανατροπές. Αν στο Ποτάμι επικρατήσει η στάση των ανταρτών (Ψαριανός, Αμυράς) και όχι του Θεοδωράκη, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αποδείξει ότι όντως έχει τη στήριξη 151 βουλευτών για να διατηρηθεί στην εξουσία και στη συνέχεια να μπορέσει να φέρει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν δεν τα καταφέρει είναι ξεκάθαρο πως δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να πάει σε εκλογές.
 
Εκτός πάλι, αν τελικά ο Σταύρος Θεοδωράκης καταφέρει να πάρει με το μέρος του κι άλλους βουλευτές του Ποταμιού, όπως οι Μαυρωτάς, Δανέλλης και Λυκούδης, αριθμός ικανός για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή, χωρίς να προηγηθεί ψήφος εμπιστοσύνης.
 
Μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Ποτάμι έχει πυξίδα, όπως πυξίδα είχε και στις κρίσιμες μέρες του 2015. Και η πυξίδα αυτή δεν δείχνει το κομματικό συμφέρον, δείχνει μονάχα το πατριωτικό συμφέρον. Αυτό πιστεύω και τολμώ και το κάνω πράξη. Ελπίζουμε ότι η ίδια πυξίδα, μας οδηγεί όλους αυτές τις μέρες, αν και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες γι' αυτό. Να σκεφτόμαστε όμως ότι δίνουμε λόγο στις επόμενες γενιές και στην ιστορία. Όχι στο κομματικό μας ακροατήριο.»
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Τελευταία τροποποίηση στις 20:38 - 09 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.