ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Αν ο Καμμένος πάψει να στηρίζει, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης

21:30 - 09 Ιαν 2019 | Πολιτική
Τσίπρας: Αν ο Καμμένος πάψει να στηρίζει, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης
"Αν ο κ. Καμμένος αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης", τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Open την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Παρασκευή με τον υπουργό Άμυνας. Ο Πρωθυπουργός πέταξε το γάντι στον κ. Καμμένο, ενώ εκτίμησε πως σε κάθε περίπτωση θα βρει στήριξη από 151 βουλευτές, προκειμένου να μην πάει σε πρόωρες κάλπες και να εκπληρώσει το στόχο του που είναι να γίνουν οι εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.

"Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση από τη στιγμή που ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, παρότι διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πιστεύω πως δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και θα το συζητήσω μαζί του στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουμε την Παρασκευή", είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Έλλη Στάη και στη συνέχεια έδωσε την είδηση:

"Αν ο κ. Καμμένος αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης και μετά θα φέρω τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν δεν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης, θα πάμε σε πρόωρες εκλογές".

"Πιστεύω πως σε κάθε περίπτωση θα βρούμε στήριξη από 151 βουλευτές", πρόσθεσε, ρίχνοντας ουσιαστικά το γάντι στον Πάνο Καμμένο, μοιάζοντας σίγουρος πως θα βρει από άλλα κόμματα τις 151 ψήφους που χρειάζεται. Πιθανότατα είπε να φτάσει και τον αριθμό 154.

Επανέλαβε, όμως, αρκετές πως δεν πιστεύει ότι ο Πάνος Καμμένος θα ρίξει νερό στο μύλο της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

"Αν δεν περάσει η Συμφωνία, η χώρα θα γίνει διεθνώς ρεζίλι"

Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της θητείας μου".

Χαρακτήρισε ανύπαρκτα τα θέματα μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, τα ανέδειξε η αντιπολίτευση για μικροπολιτικά οφέλη.

"Προσωπικά, δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από την οπτική του επόμενου τριμήνου, από το πρόσκαιρο όφελος, αλλά από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος που θα έχει η χώρα από την επίλυση ενός ζητήματος που λιμνάζει", είπε ακόμα και πρόσθεσε:

"Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον για αστάθεια στα βόρεια σύνορά της και για διάσπαση της ΠΓΔΜ. Η ΠΓΔΜ θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία. Δεν έχει δικαίωμα να ονομάζει το αεροδρόμιό της Μακεδονία, εμείς το έχουμε",

Κάλεσε δε τους βουλευτές να αναλάωβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία: "Η ζημία για τη χώρα, σε περίπτωση που δεν περάσει από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, θα είναι τεράστια. Η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς, επειδή ο Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ή επειδή ο Καμμένος έχει τα δικά του ζητήματα", σημείωσε.

Κατήγγειλε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ψηφοθηρία, λέγοντας πως έχει αλλάξει πολλές θέσεις για το Μακεδονικό. Τόνισε δε πως πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να γίνουν εκλογές πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, γιατί δεν θα μπορεί να μην την επικυρώσει, εφόσον εκλεγεί Πρωθυπουργός.

Πότε θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή

Ανακοίνωσε δε πως η Συμφωνία θα έρθει άμεσα προς επικύρωση στην ελληνική Βουλή, στο τέλος του Ιανουαρίου:

"Θα κινηθούμε άμεσα, αφού βέβαια πρώτα λάβει το ελληνικό ΥΠΕΞ, το αποτέλεσμα της διαδικασίας στην ΠΓΔΜ. Εκτιμώ πως μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν και οι σχετικές διαδικασίες στην ελληνική Βουλή.

Η διαδικασία για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει στη συνέχεια, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτό δεν αφορά βέβαια μόνο εμάς, αλλά έχει σχέση και με τις διεργασίες στο ΝΑΤΟ".

"Θα προτείνω ξανά τον Παυλόπουλο"

Στην ίδια συνέντευξη ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως θεωρεί εξαιρετικά επιτυχημένη την επιλογή του να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεσμεύθηκε πως θα τον ξαναπροτείνει και το 2020.

Για Novartis

Αναφορικά με την υπόθεση Novartis, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως κατά τη γνώμη του υπάρχει πράγματι σκάνδαλο, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί. Υπερασπίστηκε τη στάση του Παύλου Πολάκη, αν και παραδέχθηκε πως δεν θα υιοθετούσε ποτέ ο ίδιος το "ιδιαίτερο στιλ", που έχει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Στα περί παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, σχολίασε πως οι καταγγελίες περί σκευωρίας από άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση αποτελεί τη μόνη παρέμβαση στη λειτουργία των δικαστικών αρχών.

Τόνισε ακόμα με νόημα πως στην υπόθεση "εμπλέκονται 8 πρόσωπα, γιατί έχουμε έναν άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Βλέπω μόνο συγκεκριμένους από τους 8 στα κάγκελα. Αυτό κάτι μου λέει..."

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 22:06 - 09 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.