ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου

10:05 - 11 Ιαν 2019 | Πολιτική
Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου
Ημέρα κρίσιμων εξελίξεων για την κυβέρνηση η Παρασκευή, με το πολιτικό «μενού» να περιλαμβάνει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ στις 13:00 και το πολυαναμενόμενο τετ α τετ του προέδρου τους Πάνου Καμμένου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο κρίσιμο ραντεβού, θα αποσαφηνιστεί εάν θα στηρίξει τον πρωθυπουργό ή αν θα σηκώσει τον γάντι και θα τον οδηγήσει στη διαδικασία να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Στο μεταξύ, όλα δείχνουν ότι ο Πάνος Καμμένος αποχαιρετά την κυβέρνηση. Την αποχώρησή του από το υπουργείο Άμυνας προανήγγειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας στο Πεντάγωνο. Ενώπιον υψηλόβαθμων στρατιωτικών στελεχών, ο κ. Καμμένος φέρεται να είπε ότι «είναι η τελευταία φορά που είμαι εδώ ως υπουργός», συμπληρώνοντας ότι «θα πράξω αυτό που πρέπει».

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αποσύρει και τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, το αρχικό σενάριο των ΑΝΕΛ προέβλεπε αποχώρηση από τα υπουργεία, αλλά όχι κινήσεις που θα οδηγήσουν σε πτώση την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ, σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, καθώς αναβλήθηκε για σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα).

Τα «μαθηματικά» της ψήφου εμπιστοσύνης

Σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιλέξει τον δρόμο της ψήφου εμπιστοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει σίγουρους τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και αναζητά ακόμη έξι. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι τους "έχει", αλλά φυσικά δεν τους κατονομάζει.

Πρόκειται, όμως, για γνωστά πρόσωπα που έχουν εδώ και καιρό εκφράσει την άποψη πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει.ι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στους ΑΝΕΛ. Είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Κώστας Ζουράρις και σχεδόν σίγουρα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι ανεβάζουν το σύνολο στους 151, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιοι υποστηρικτές.

Από την άλλη πλευρά, ήδη ο κ. Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων που στον ΣΥΡΙΖΑ που υπολόγιζαν πως θα στηρίξει, δήλωσε πως δεν πρόκειται να το πράξει.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:33 - 11 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.