ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα συγχαρητήρια και τα διεθνή ΜΜΕ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

11:05 - 12 Ιαν 2019 | Πολιτική
Τα συγχαρητήρια και τα διεθνή ΜΜΕ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Αξιωματούχοι και διεθνή ΜΜΕ έσπευσαν να σχολιάσουν την επίτευξη της ψήφισης της Συνταγματικής Αναθεώρησης στα Σκόπια.

Η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και Ευρωπαίος Επίτροπος Αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, συνεχάρησαν τον Πρωθυπουργό των Σκοπιών για τη ψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης από τη βουλή.

 

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι «Εκφράζουμε ολόψυχα τα συγχαρητήρια μας για τη σημερινή ψήφο του κοινοβουλίου για τις συνταγματικές τροποποιήσεις. Είναι ένα κρίσιμο βήμα για την εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες έχουν επιδείξει αποφασιστικότητα στην αξιοποίηση αυτής της μοναδικής και ιστορικής ευκαιρίας να επιλυθεί μια από τις μακροβιότερες διαμάχες στην περιοχή και να προχωρήσουν αποφασιστικά προς το μονοπάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. στηρίζει σθεναρά τη συμφωνία αυτή, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη συνολικά.  Καθώς περιμένουμε την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που θα οδηγήσουν στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει πλήρως τη χώρα και να την συνοδεύσει προς τον κοινό στρατηγικό στόχο της ολοκλήρωσης της Ε.Ε.».

 

Συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε, μέσω Twitter, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

 

Στον προσωπικό του λογαριασμό στοTwitter o ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι «Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή».

 

 

Διεθνή ΜΜΕ


Εντατικές είναι και οι αναφορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με την επίτευξη της ψήφισης της Συνταγματικής Αναθεώρησης στα Σκόπια στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

«Καλωσορίσατε στη Βόρεια Μακεδονία» γράφει ο Guardian και τονίζει ότι το κοινοβούλιο των Σκοπίων ψήφισε για να ξεκινήσει τη διαδικασία της αλλαγής ονόματος της χώρας, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς τη λήξη της μακροχρόνιας αδιέξοδης διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.

 

«Η Μακεδονία συμφωνεί στην αλλαγή ονόματος» αναφέρει το BBC, ενώ το γαλλικό ειδησεογραφικό μέσο 24heures υπογραμμίζει ότι η συμφωνία πρέπει πλέον να ψηφιστεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο.

 

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο usnews κάνει λόγο για το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Ζόραν Ζάεφ και τα συγχαρητήρια του Έλληνα Πρωθυπουργού στον ομόλογό του της πΓΔΜ.

 

«Η αλλαγή ονόματος μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση μιας μακροχρόνιας διαμάχης με τη γειτονική Ελλάδα» τονίζει το radio free europe radio liberty, ενώ η Washington Post δίνει έμφαση στην ιδιαίτερη ικανοποίηση που εξέφρασαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:47 - 12 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.