ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυριακή αποφάσεων για Τσίπρα και Καμμένο-Τα σενάρια και το παρασκήνιο

19:45 - 12 Ιαν 2019 | Πολιτική
Κυριακή αποφάσεων για Τσίπρα και Καμμένο-Τα σενάρια και το παρασκήνιο
Την Κυριακή το πρωί στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί τελικά το ραντεβού Τσίπρα- Καμμένου στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Πάμε για ψήφο εμπιστοσύνης ή όχι;

Θα μάθουμε το πρωί της Κυριακής, μετά το τετ α τετ που θα έχουν οι δύο κυβερνητική εταίροι. Αρχικά, πληροφορίες ανέφεραν ότι το ραντεβού είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα αμέσως μετά τη τη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, σχετικά με τη σύμβαση για την αναβάθμιση των F-16. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το Μαξίμου αποφάσισε να προγραμματίσει την κρίσιμη συνάντηση την Κυριακή, γιατί δεν θέλει αυτή η εκκρεμότητα να χρονίζει.

Τα σχέδια Τσίπρα-Σε δύσκολη θέση ο Καμμένος

Το βράδυ της Παρασκευής, άλλωστε επικυρώθηκε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ η συνταγματική αναθεώρηση της χώρας και η αλλαγή του ονόματός της σε Βόρεια Μακεδονία. Η... μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας και ο Πάνος Καμμένος πρέπει επιτέλους να τοποθετηθεί. Μία εβδομάδα μετά τις απειλές ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, ο υπουργός Άμυνας εμφανίζεται τώρα να "μαλακώνει" ξανά τη στάση του, καθώς μοιάζει "απομονωμένος" μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε να αποσυρθούν όλα τα στελέχη του κόμματος από τις υπουργικές θέσεις που έχουν, αίτημα που όμως δεν έγινε αποδεκτό. Έτσι, αποδυναμωμένος, μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος έστειλε μέσω Twitter μήνυμα συμβιβασμού λέγοντας πως δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης, αν αυτή δεν συνδέεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ουσιαστικά, το μόνο αίτημα που θέτει ο κ. Καμμένος για να μην έρθει σε ρήξη είναι να αποσύρει ο Πρωθυπουργός όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, για να μη φανεί πως αποχωρεί μόνος...

Αμέσως μετά την κρίσιμη συνάντηση, ο Υπουργός Άμυνας θα προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου.

Από τη μεριά του, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, περιμένει αφενός την απάντηση του Πάνου Καμμένου και από την άλλη μετράει τα... κουκιά για να αποφασίσει πώς θα πορευθεί και αν θα κάνει... παραχωρήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν επίσημα ανακοινωθεί, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αν δεν λάβει στήριξη από τον Πάνο Καμμένο. Διαφορετικά, θα προτάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν χρειαστεί, ίσως αντιμετωπίσει κάποια πρόταση μομφής.

Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρξει και άλλου είδους αιφνιδιασμός από τον Αλέξη Τσίπρα που βλέπει πως η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ είναι περισσότερο με τη δική του γραμμή, παρά με του Πάνου Καμμένου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν δηλαδή ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει ούτως ή άλλως σε αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Και αν έχει 151 και στις δύο ψηφοφορίες, τότε θα βγει πιο δυνατός από την όλη διαδικασία.

Κυριακή κοντή γιορτή. Τσίπρας-Καμμένος αποφασίζουν τι θα πράξουν, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως ο υπουργός Άμυνας διαρρέει πως αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Πότε έρχεται η Συμφωνία

Σε κάθε περίπτωση η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς έγκριση στην Ελλάδα στο τέλος Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, θα πρέπει να στείλει στο ελληνικό τα σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση έγγραφα και αμέσως μετά, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, θα πρέπει να καθορίσει την ημερομηνία για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:24 - 12 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.