ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρέσπες… απευθείας ή μέσω ψήφου εμπιστοσύνης; Τσίπρας-Καμμένος αποφασίζουν

10:08 - 13 Ιαν 2019 | Πολιτική
Πρέσπες… απευθείας ή μέσω ψήφου εμπιστοσύνης; Τσίπρας-Καμμένος αποφασίζουν
Λίγες ώρες απομένουν για να μάθουμε ποιο είναι το μέλλον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ποιες αποφάσεις θα πάρουν Αλέξης Τσίπρας - Πάνος Καμμένος και κυρίως με ποιες διαδικασίες θα προχωρήσει η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Θα προηγηθεί ψήφος εμπιστοσύνης ή όχι;

Το πρωί της Κυριακής (10.30) ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου, περιμένοντας να μάθει από τον υπουργό Άμυνας αν εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση ή αν δεν έχει τη στήριξή του και τότε πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, πριν θέσει προς ψήφιση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξάντλησε όσο μπορούσε τα χρονικά περιθώρια, περιμένοντας την επικύρωση της Συμφωνίας από τη μεριά της ΠΓΔΜ και τώρα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ετοιμάζει έξοδο από την κυβέρνηση, αλλά χωρίς να θέσει θέμα εμπιστοσύνης.

Ο κ. Καμμένος, άλλωστε είδε τις προηγούμενες ημέρες πως η πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματός του δεν έχουν διάθεση να τον ακολουθήσουν σε μία ηρωική έξοδο. Μοιάζει υποχρεωμένος να προχωρήσει σε αναδίπλωση και εκτός απροόπτου θα παραιτηθεί μεν από τη θέση του υπουργού Άμυνας, αλλά δεν θα άρει τη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα.

Μοναδική περίπτωση ρήξης, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ είναι να μη δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει ανασχηματισμό, σχηματίζοντας νέα κυβέρνηση στην οποία δεν θα συμμετέχουν στελέχη των ΑΝΕΛ.

Αυτό αναμένεται να είναι το βασικό αίτημα του Πάνου Καμμένου, που θέλει να δείξει πως οι ΑΝΕΛ αποχωρούν συντεταγμένα. Αν γίνει αποδεκτό αυτό, τότε το διαζύγιο θα είναι συναινετικό και ο Αλέξης Τσίπρας θα προωθήσει κανονικά τις διαδικασίες ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, σε περίπου δύο εβδομάδες, αναζητώντας τουλάχιστον 151 ψήφους για να την περάσει.

Αν τώρα ο Πάνος Καμμένος δεν πάρει όσα ζητά και αποφασίσει να κινηθεί σε σκληρή γραμμή, τότε ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και θα αναζητά επίσης 151 ψήφους, τις οποίες για την ώρα μοιάζει να έχει (145 του ΣΥΡΙΖΑ, 4 ΑΝΕΛ, Δανέλλη και Παπακώστα).

Επίσης, υπάρχουν και πληροφορίες που αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει ούτως ή άλλως ψήφο εμπιστοσύνης, ποντάροντας πως θα πάρει 151 και στη συνέχεια θα περάσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών, γεγονός που θεωρεί πως θα ενισχύσει τη θέση του. Πρόκειται, όμως, για μία απόφαση με μεγάλο ρίσκο.

Παρασκηνιακά, οι μηχανισμοί όλων των κομμάτων δουλεύουν στο… φουλ και ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Επιτέλους, πάντως, η περίοδος της παραφιλολογίας φτάνει στο τέλος της και μπαίνουμε σε περίοδο αποφάσεων, όπου ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.