ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Μέρκελ, τα κίτρινα γιλέκα, η κόπωση από τα μνημόνια - Τι είπε στην Γερμανική Σχολή Κύριο

15:00 - 13 Ιαν 2019 | Πολιτική
Η Μέρκελ, τα κίτρινα γιλέκα, η κόπωση από τα μνημόνια - Τι είπε στην Γερμανική Σχολή
Του Αγγελου Κωβαίου Μία συζήτηση διαφορετική - και μάλλον πολύ πιο ενδιαφέρουσα - από εκείνη με τον Αλέξη Τσίπρα είχε η Ανγκελα Μέρκελ λίγο προτού αναχωρήσει από την Αθήνα την Παρασκευή το απόγευμα.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος βρέθηκε στην Γερμανική Σχολή Αθηνών, όπου έδειξε ένα πρόσωπο διαφορετικό. Συζητώντας με τους μαθητές απάντησε σε πολλά και σημαντικά, χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές, κάπποιες φορές και με χιούμορ. 

Το θέμα της συζήτησης ήταν το μέλλον της Ευρώπης και επ’ αυτού οι αγωνίες και οι απορίες των μαθητών ήταν ειλικρινείς. 

 

Εξίσου ειλικρινείς φάνηκαν και οι απαντήσεις της καγκελαρίου. 

 

Όπως για παράδειγμα όταν ρωτήθηκε για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση. «Μην νομίζετε ότι εμείς στην Γερμανία δεν συζητάμε, ίσως και περισσότερο από εσάς, για την Τουρκία. Εχουμε 3,5 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής. (…) Δεν έχουμε αυταπάτες για το τι συμβαίνει. Δεν βλέπω ένταξη στο ορατό μέλλον, αλλά η διαδικασία δεν πρέπει να σταματήσει». 

 

Μία ερώτηση με χαριτωμένη διατύπωση ήταν: «Τώρα με το Brexit, αδειάζει μία θέση στην Ενωση. Με ποια χώρα θα θέλατε να αντικαταστήσετε την Βρετανία;». Γελώντας, η κυρία Μέρκελ απάντησε: «Τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων έχουν προοπτικές ένταξης. Σύντομα θα μπουν στην Ενωση και άλλα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας και θα περιοριστεί η επιρροή της Ρωσίας και την Τουρκίας στην περιοχή». 

 

To Brexit αναφέρθηκε από την καγκελάριο και ως παράμετρος για τον ευρωστρατό. Κατά τα όσα είπε, η αποχώρηση της Βρετανίας θα μπορούσε να ευνοήσει την δημιουργία του, καθώς το Λονδίνο πάντα ήταν αντίθετο, όμως δεν βλέπει κάτι τέτοιο να γίνεται σύντομα. Συνέδεσε δε την εξέλιξη του ευρωστρατού με την αμυντικη βιομηχανία. Μίλησε για ενοποίηση αμυντικών συστημάτων, χωρίς την οποία δεν θα μπορεί να δημιουργηθεί μία τέτοια στρατιωτική δομή. 

 

Η καγκελάριος ανέφερε ότι αυτό που την απασχολεί πολύ είναι η έντονη τάση αυντιευρωπαϊσμού. «Κάποιοι νομίζουν ότι θα καταφέρουν μόνοι τους. Ήταν φανερό αυτό και στην ελληνική περίπτωση. Εδώ κάποιοι πίστευαν και διαμαρτύρονταν ότι τους επιβάλλονται σκληροί όροι. Στη Γερμανία από την άλλη, άλλοι έχουν την εντύπωση ότι παρέχεται βοήθεια με ευνοϊκούς όρους και δεν ξέρουμε πότε θα ξαναδούμε αυτά τα χρήματα. Χωρίς συμβιβασμούς λοιπόν δεν γίνεται και δεν προχωρεί τίποτε».

 

Για τις νέες μορφές και εκδηλώσεις αντίδρασης, όπως τα κίτρινα γιλέκα, η καγκελάριος δεν έδειξε ιδιαίτερα προβληματισμένη. Και περιορίστηκε να δηλώσει με κάποια ανεπαίσθητη διάθεση απαξίωσης: «είναι μία αντίδραση, αλλά τα χρήματα που μοιράζονται πρέπει κάπως να βγουν»…

 

Ως προς το τι διαπιστώνει στην Ελλάδα, έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια, η κυρία Μέρκελ είπε κάτι που δεν επέλεξε να δηλώσει στις συναντήσεις της με τον Αλέξη Τσίπρα: «διαπιστώνω μία κόπωση από πολλά προγράμματα στήρξης (σ.σ. μνημόνια). Σς παροτρύνω όμως να μην χάσετε την ελπίδα σας και την πίστη σας στα μικρά βήματα προόδου». 

 

Παρά τα συνεχή κολακευτικά σχόλια των μαθητών, η κυρία Μέρκελ προτίμησε να μην αντιδρά σε αυτά. Και όταν άκουσε ότι είναι το πρότυπο της γυναίκας πολιτικού, παρενέβη και είπε, «ξέρετε, οι απόψεις διίστανται επ΄ αυτού»…

Τελευταία τροποποίηση στις 15:06 - 13 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.