ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάλεσμα Τσίπρα στις «προοδευτικές» δυνάμεις, μετά το διαζύγιο με Καμμένο

21:55 - 13 Ιαν 2019 | Πολιτική
Κάλεσμα Τσίπρα στις «προοδευτικές» δυνάμεις, μετά το διαζύγιο με Καμμένο
Στον «ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει η συγκεκριμένη ημέρα λόγω των πολιτικών εξελίξεων», αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στο άνοιγμα της ομιλίας του στην εκδήλωση με τίτλο «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών», στην οποία έκανε κάλεσμα για συστράτευση σε όλες τις "προοδευτικές δυνάμεις", όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Πολιτικό κόστος ή εθνικό συμφέρον

 

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων «Το καλοκαίρι του 2017 βρεθήκαμε μπροστά στην πολιτική αλλαγή της γειτονικής χώρας γνωρίζοντας ότι είχαμε πίσω μας 30 χρόνια αδράνειας. Μπροστά σε μια πραγματική ευκαιρία κληθήκαμε είτε να συνεχίζαμε την πολιτική των καθυστερήσεων και της αδράνειας, είτε παρά το προφανές πολιτικό κόστος να κάνουμε μια ιστορική υπέρβαση την οποία κανείς δεν τόλμησε να προχωρήσει».

 

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι αισθάνεται «περήφανος και δικαιωμένος που μαζί με όσους στάθηκαν δίπλα μας αναλάβαμε το πολιτικό κόστος της διαδικασίας».

 

«Η υπόθεση της Συμφωνίας δεν ήταν από την αρχή δεδομένη», τόνισε, «καθώς είχαμε αξιόπιστο συνομιλητή αλλά υπήρχαν πολλές δυνάμεις που ήθελαν να φρενάρουν τη διαδικασία».

 

Για την επίτευξη της Συμφωνίας στη γειτονική χώρα ανέφερε ότι «η γειτονική χώρα αφήνει πίσω της τη συνταγματική της ονομασία και από προχθές η επίσημη ονομασία της είναι “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”», ενώ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό της «Βόρειας Μακεδονίας» για τη στάση του απέναντι στη διαδικασία.

 

Επίθεση στην αντιπολίτευση

 

Σχετικά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής που υπερασπίζονταν τόσα χρόνια αυτή τη γραμμή, πόση μεγαλύτερη υποκρισία, λαϊκισμό και ψηφοθηρία μπορούν να δείξουν απέναντι σε ένα θέμα με τόσο σημαντικές συνέπειες για τη χώρα», αναφερόμενος και στο σχόλιο ότι «Δήθεν ανταλλάξαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τη διάσωση των συντάξεων και τη Συμφωνία» και επισημαίνοντας ότι «Αυτό που κάναμε είναι να απαλλάξουμε τη χώρα από μια εξωτερική πολιτική πατριδοκαληπίας».

 

Ο Πρωθυπουργός έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα στους Έλληνες πολίτες λέγοντας ότι «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», αναφερόμενος στην αντοχή της γειτονικής χώρας απέναντι στη Συμφωνία ως ένα παράδειγμα που η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει πιστά.

 

Κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις

 

Απηύθυνε δε, προσκλητήριο συστράτευσης στις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, εναντίον του εθνικισμού και του νεοφιλελευθερισμού. «Να συγκροτήσουμε ένα ευρύ μέτωπο σε όλα τα επίπεδα: Στην αυτοδιοίκηση, στις ευρωεκλογές, αλλά και στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, τον Οκτώβριο, για την προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας στο τόπο μας» κατέληξε ο Πρωθυπουργός, λίγες μόνο ώρες μετά το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο, αποδεικνύοντας πως ήθελε να τον αποχωριστεί για να αναζητήσει άλλες συμμαχίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:44 - 13 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.