ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Θετικό πακέτο μέτρων» ως…δέλεαρ για ψήφο εμπιστοσύνης και προοδευτική συμμαχία

08:35 - 15 Ιαν 2019 | Πολιτική
«Θετικό πακέτο μέτρων» ως…δέλεαρ για ψήφο εμπιστοσύνης και προοδευτική συμμαχία
Αν και οι 151 βουλευτές στους οποίους στοχεύει η κυβέρνηση για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης έχουν ήδη βρεθεί, ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του θα παρουσιάσουν στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή μία σειρά από «θετικά» όπως τα χαρακτηρίζουν νομοθετήματα, τα οποία προωθεί η κυβέρνηση και πρέπει να λάβει στήριξη για να τα περάσει.

Πρόκειται για παρεμβάσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός και στη δήλωση που έκανε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο. Αποτελούν μέρος της προοδευτικής και φιλολαϊκής ατζέντας που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και του καλέσματος για «προοδευτική συμμαχία» που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μουσικής την Κυριακή. Επαναλαμβάνουμε πως εκτός απροόπτου δεν αναμένεται να επηρεάσει την ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά θα αποτελέσει τον κεντρικό πυρήνα των ομιλιών των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Η πρώτη και πλέον εμβληματική παρέμβαση αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου. Ενδεχομένως, μάλιστα ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει και το ακριβές ποσό της αύξησης που ακόμη εκκρεμεί.

Στα εργασιακά αναμένεται επίσης η υπουργική απόφαση για την επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς για τους νέους, με εκτιμώμενο κόστος 51 εκατομμυρίων ευρώ το έτος.

Η κυβέρνηση προτάσσει επίσης την επιδότηση ενοικίου. Βάσει του σχεδιασμού, το επίδομα στέγασης, όπως θα λέγεται, έχει δύο σκέλη: το πρώτο θα απευθύνεται σε ενοικιαστές ενώ το δεύτερο θα αφορά νοικοκυριά που επιβαρύνονται με δόση δανείου, το οποίο συνδέεται με την πρώτη κατοικία. 

Ασφαλώς, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά και στη νέα ρύθμιση 120 δόσεων που αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. 

Τα παραπάνω φυσικά αποτελούν και την προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ήδη σχεδιαστεί έστω κι αν ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.