ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι δύο… όψεις του Δανέλλη για ψήφο εμπιστοσύνης και Πρέσπες

08:50 - 16 Ιαν 2019 | Πολιτική
Οι δύο… όψεις του Δανέλλη για ψήφο εμπιστοσύνης και Πρέσπες
Σε κομβικό πρόσωπο για τις πολιτικές εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα εξελίσσεται ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, η στάση του οποίου στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης μοιάζει να δημιουργεί απόνερα και στη μελλοντική διαδικασία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Σπύρος Δανέλλης είναι και κατά δήλωσή του πλέον ο νούμερο 151 της κυβέρνησης, ο άνθρωπος δηλαδή που θα συμπληρώσει το... παζλ, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να παραμείνει στην εξουσία.

Μαζί με τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, τους τέσσερις που στηρίζουν την κυβέρνηση απο τους ΑΝΕΛ (Παπαχριστόπουλος, Κόκκαλης, Κουντουρά, Ζουράρις) και την ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος Δανέλλης προσθέτει την ψήφο του και "σώζει" την κυβέρνηση. Εφόσον αυτό συμβεί ανοίγει και ο δρόμος για να έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή και η Συμφωνία των Πρεσπών.

Και σε αυτή τη διαδικασία ο Σπύρος Δανέλλης είναι ένθερμος υποστηρικτής της κυβερνητικής γραμμής, ωστόσο, η στάση του στην ψήφο εμπιστοσύνης ενδεχομένως να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Τι εννοούμε; Ότι η κυβέρνηση χρειάζεται κι άλλες ψήφους από το Ποτάμι για να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ποντάρει σε αυτές των Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Λυκούδη, που είχαν αποφασίσει να υπερψηφίσουν. Ωστόσο, οι τελευταίοι αντιδρούν στην απόφαση Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και "απειλούν" πως αν τελικά στηρίξει, οι ίδιοι ενδεχομένως να αλλάξουν τη στάση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Δανέλλης αναδεικνύεται έτσι σε κομβικό πρόσωπο για τις εξελίξεις. Από τη μία χαρίζει "ζωή" στην κυβέρνηση, από την άλλη ενδεχομένως η στάση αυτή να... στοιχίσει στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η ηγετική ομάδα του Ποταμιού, Θεοδωράκης-Μαυρωτάς, που τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, θεωρεί χτύπημα κάτω από τη μέση τη συμφωνία Μαξίμου-Δανέλλη, γιατί εμφανίζει το Ποτάμι ως «δεκανίκι» του Αλέξη Τσίπρα, που καλύπτει το κενό του Πάνου Καμμένου.

Είναι αλήθεια πως κάνουν δεύτερες σκέψεις και δέχονται πιέσεις, ώστε να αλλάξουν τη στάση τους και να πουν «όχι» όταν έρθει η ώρα για τις Πρέσπες. Οι Ψαριανός και Αμυράς έχουν πατήσει πόδι και θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει τέτοια στάση που να μην αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση της ακεραιότητας των βουλευτών του Ποταμιού.

Από την άλλη υπάρχει η εκτίμηση πως τελικά ο Σταύρος Θεοδωράκης ίσως απλά πιέζει για να διατηρήσει τη συνοχή του κόμματός του και ότι τελικά δεν πρόκειται να κάνει πίσω στη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε, πολλά ακόμα στελέχη, όπως οι ευρωβουλευτές του, Γραμματικάκης και Κύρκος, θεωρούν πως το Ποτάμι οφείλει να στηρίξει τη Συμφωνία. Πράγματι, αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο.

Οι ισορροπίες είναι πάντως λεπτές και το παρασκήνιο έντονο για να μιλήσει κανείς με απόλυτη σιγουριά.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος             

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.