ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι δύο... όχθες του Ποταμιού ενόψει Πρεσπών

14:37 - 16 Ιαν 2019 | Πολιτική
Οι δύο... όχθες του Ποταμιού ενόψει Πρεσπών
Δύο τάσεις διαμορφώνονται στο Ποτάμι μετά και την αποχώρηση Δανέλλη, λόγω της απόφασής του να στηρίξει την κυβέρνηση. Είναι δύο τάσεις που ασφαλώς προϋπήρχαν, αλλά υπό το νέο πλαίσιο γίνονται πιο εμφανείς και ενδεχομένως να αποδειχθούν κομβικές για τις πολιτικές εξελίξεις.

Το Ποτάμι πριν από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης είχε αποφασίσει να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και με εκφρασμένη την άποψη πως αν προκύψει πρόταση μομφής ή εμπιστοσύνης κανείς βουλευτής δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Με αυτόν τον τρόπο είχε βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να μην υπάρξει κρίση εντός του κόμματος. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης και Δανέλλης θα ψήφιζαν υπέρ της Συμφωνίας, ενώ Ψαριανός και Αμυράς θα καταψήφιζαν. Η ΚΟ του κόμματος θα ήταν ωστόσο ενωμένη στο ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση και έτσι δεν θα υπήρχαν εσωκομματικές τριβές.

Η επιλογή της κυβέρνησης, όμως, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης έφερε την αλλαγή πλεύσης του Σπύρου Δανέλλη από αυτή τη γραμμή και εντός του κόμματος ενισχύθηκε η άποψη πως "αν ψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών θα φανούμε σαν αντικαταστάτες του Καμμένου".

Η ηγεσία του κόμματος βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Εξέλαβε ως χτύπημα κάτω από τη μέση το... γάμο ΣΥΡΙΖΑ-Δανέλλη και είδε παράλληλα εσωκομματικά να δέχεται έντονη κριτική.

Αμυράς και Ψαριανός ζητούν πλέον ξεκάθαρα όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από την άλλη μεριά ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αλλά επιμένουν πως η Συμφωνία είναι θετική για τη χώρα. Αφήνουν επίσης ανοιχτό και το ενδεχόμενο μιας ενδιάμεσης λύσης με αποχή από την ψηφοφορία.

Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι την Τετάρτη ο Γιώργος Αμυράς "απείλησε" την κυβέρνηση πως δεν θα βρει τους 151, ενώ λίγη ώρα αργότερα, ο Γιώργος Μαυρωτάς επέμεινε πως το Ποτάμι δεν βάζει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Την ίδια ώρα οι ευρωβουλευτές του κόμματος, Γραμματικάκης και Κύρκος, τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πρόκειται για τις δύο όψεις του Δανέλλη, τις οποίες υπογραμμίσαμε στο reporter και που τελικά φαίνεται πως είτε θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση, είτε θα διχοτομήσουν το Ποτάμι.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 15:24 - 16 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.