ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ελάτε να κάνουμε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών

22:59 - 16 Ιαν 2019 | Πολιτική
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ελάτε να κάνουμε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας... προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε τηλεοπτική μονομαχία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας στον Πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε να μην υπάρξουν διαδικασίες εξπρές για τη Συμφωνία, ο Πρωθυπουργός είπε πως "θα έχετε όσο χρόνο θέλετε" και κάλεσε σε debate τον Πρόεδρο της ΝΔ, όπου επιθυμεί, είτε στην τηλεόραση, είτε στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι έφτασε στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση από την ΠΓΔΜ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Πρωθυπουργός διάβασε μάλιστα αποσπάσματα του κειμένου. Συγκεκριμένα ανέφερε πως "οι γείτονες διευκρινίζουν στην ρηματική διακοίνωση ότι ο όρος nationality όπως αναφέρεται στην Συμφωνία αναφέρεται στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα". Ακόμα είπε πως το κείμενο διευκρινίζει πως στο ζήτημα της γλώσσας "οι γείτονες ξεκαθαρίζουν ότι ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και ουδεμία σχέση έχει με την δικιά μας ιστορία".

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ, που προηγήθηκε.

"Προκάλεσα αυτή την διαδικασία με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό, την δημοκρατία.

Γνωρίζετε όλοι σας πολύ καλά ότι μπορούσα να μην το πράξω. Θα μπορούσαν να απευθύνομαι στην αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας την οποία και δεν θα κερδίζατε όπως και την προηγούμενη φορά.

Πήρα το ρίσκο έχοντας την τόλμη την πολιτική διότι η κατάσταση που έχουμε μπροστά μας απαιτεί καθαρές λύσεις.

Πριν μια βδομάδα η αντιπολίτευση ζητούσε από εμένα να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Τώρα που τολμάω, πάλι έχουν πρόβλημα. Ο Μητσοτάκης που δεν είχε σθένος και τόλμη να προκαλέσει τη συζήτηση, σήμερα έρχεται να κάνει μαθήματα κοινοβουλευτισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος χορηγός μας όταν λέει ότι βρήκαμε τη χώρα σωσμένη και τη βυθίσαμε. Ο ελληνικός λαός ξέρει. Μας κάνετε εξαιρετικά καλό κύριε Μητσοτάκη όσο υπερασπίζεστε την κυβέρνηση Σαμαρά", σημείωσε.

Ακόμα επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη για το γεγονός ότι δεν καταδίκασε τις απειλές σε βουλευτές. "Δεν βρήκε καμιά κουβέντα να πει ο κ. Μητσοτάκης για το στέλεχος της ΝΔ που έστελνε μηνύματα με τα κινητά των βουλευτών που θα στήριζαν την κυβέρνηση. Ούτε τώρα ούτε χθες ούτε ποτέ δεν πρέπει να έχουμε αυτή την αθλιότητα απέναντι σε πολιτικά πρόσωπα απέναντι σε βουλευτές. Ο κ. Κακλαμάνης το καταδίκασε απερίφραστα. Εσείς κουβέντα δεν είπατε.

Καταλαβαίνω την αδυναμία σας κ.Μητσοτάκη να έχετε ένα πολιτικό αφήγημα αλλά αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ότι πιο αστείο μπορεί να ακούσει κανείς όταν βλέπει με ποιο σχέδιο και ποια ηθική πορευόμαστε", υπογράμμισε.

Επί της διαδικασίας τόνισε πως "ζητάμε ανανέωση της εμπιστοσύνης για να μειώσουμε κι άλλο την ανεργία, να αναθεωρήσουμε το σύνταγμα, να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.