ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και τώρα debate για τις Πρέσπες με... αφετηρία τους 149

08:25 - 17 Ιαν 2019 | Πολιτική
Και τώρα debate για τις Πρέσπες με... αφετηρία τους 149
Με τον Αλέξη Τσίπρα να προκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε debate –τηλεοπτικό ή κοινοβουλευτικό- για τη Συμφωνία των Πρεσπών ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή, στην οποία η κυβέρνηση, όπως αναμενόταν, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές.

Έχοντας εξασφαλισμένη τη στήριξη του κοινοβουλίου ο Πρωθυπουργός θέλησε να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να στρώσει το έδαφος για την… επόμενη μέρα, που ασφαλώς περιλαμβάνει μία κρίσιμη κοινοβουλευτική μάχη που δεν είναι άλλη από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Άλλωστε, η κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως οι 151 ψήφοι εμπιστοσύνης δεν της αρκούν για να πετύχει το βασικό της στόχο που είναι να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο. Για να έχει ελπίδες να ολοκληρώσει τη θητεία της, θα πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει και τη μάχη των Πρεσπών. Σε αυτή ξεκινά με μείον δύο ψήφους, καθώς Ζουράρις και Κόκκαλης δεν στηρίζουν τη Συμφωνία. 151 μείον 2 ίσον 149. Συνεπώς, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά τουλάχιστον ακόμη δύο ψήφους από άλλα κόμματα.

Η μάχη των Πρεσπών λοιπόν κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταφέρει να εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται για να την περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο. Η στάση του Ποταμιού, που έχει κομβικό ρόλο στη συγκεκριμένη διαδικασία, όχι απλώς δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά όπως έχουμε αναλύσει στο reporter, έγινε ακόμη πιο μπερδεμένη μετά την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το απόγευμα της Πέμπτης στις 18.00 θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος και εκτός απροόπτου θα μάθουμε ποια στάση τελικά θα κρατήσει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Από την άλλη μεριά, η ΝΔ βρίσκεται στα… κάγκελα και πιστεύει πως η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να είναι η «ταφόπλακα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε το είπε και στην ομιλία του στη Βουλή κάνοντας λόγο για «την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας». Όσο για το debate... σηκώνει το γάντι. «Προφανώς οι εκλογές είναι θέμα χρόνου γι’ αυτό ζητά debate ο κ. Τσίπρας», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της Πειραιώς, προσθέτοντας: «Καλοδεχούμενο το debate, καλοδεχούμενες και οι εκλογές. Αυτός που χάνει ζητά ντιμπέιτ».

Ξεκινά από 149 και μετράει...

Ο πολιτικός χρόνος αναμένεται να τρέξει πολύ γρήγορα το επόμενο διάστημα. Τα κόμματα θα συνεδριάσουν για να χαράξουν τη στρατηγική τους και οι βουλευτές ο ένας μετά τον άλλον θα ανοίγουν τα χαρτιά τους. Ας μην ξεχνάμε πως εκκρεμεί και η στάση που θα κρατήσει στη Συμφωνία των Πρεσπών ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που έχει εκφράσει ενστάσεις σχετικά με το «όχι» που αποτελεί τη γραμμή της Φώφης Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος θα λάβει τη δική του απόφαση στη συνεδρίαση των οργάνων της ΔΗΜΑΡ, πιθανότατα την Κυριακή, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, που σίγουρα θα παίξει και αυτό το ρόλο του στις εξελίξεις, ανάλογα με τη συμμετοχή που θα έχει.

Μπήκαμε λοιπόν και επίσημα στον «αστερισμό των Πρεσπών» και βρισκόμαστε κι εμείς στο reporter σε θέση… μάχης για να καλύψουμε δημοσιογραφικά όλες τις εξελίξεις, τα debate και τις κοινοβουλευτικές μάχες που αναμένεται να καθοριστούν τις επόμενες ώρες και μέρες. Οι πληροφορίες από το Προεδρείο της Βουλής αναφέρουν πως η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ακόμη περισσότερος χρόνος.

Όσο για τα αριθμητικά δεδομένα; Η κυβέρνηση έχει σίγουρες 149 ψήφους, καθώς όπως προαναφέραμε, οι Ζουράρις και Κόκκαλης που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, έχουν δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναζητούνται συνεπώς τουλάχιστον ακόμη δύο βουλευτές. Το Ποτάμι θα μπορούσε να λύσει το… γρίφο με τις ψήφους Θεοδωράκη, Μαυρωτά και Λυκούδη. Υπάρχει επίσης η ψήφος του κ. Θεοχαρόπουλο που θεωρείται πιθανή, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορούν να «ψαρέψουν» και από αλλού. Όλα αυτά, όμως, θα κριθούν τις επόμενες ημέρες, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε ανατροπές και εκπλήξεις…

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 01:04 - 17 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.