ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις 18.00 η κρίσιμη συνεδρίαση του Ποταμιού

08:48 - 17 Ιαν 2019 | Πολιτική
Στις 18.00 η κρίσιμη συνεδρίαση του Ποταμιού
Το Ποτάμι έχει τον πλέον κομβικό ρόλο στη διαδικασία ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Το κόμμα εμφανίζεται διχασμένο και τα όργανά του συνεδριάζουν την Πέμπτη το απόγευμα προκειμένου να λάβουν σημαντικές αποφάσεις.

Η επίσημη θέση του Ποταμιού που έχει εκφραστεί και με ανακοινώσεις είναι ξεκάθαρα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η απόφαση, ωστόσο, του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δημιούργησε πρόβλημα στο κόμμα, που είχε συμφωνήσει στην Κοινοβουλευτική του ομάδα να στηρίξει μεν τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά σε καμία περίπτωση να μη δώσει το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαγραφή Δανέλλη ήταν μονόδρομος και τώρα εντός του Ποταμιού εκφράζονται δύο.. . όχθες. Αυτή που λέει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ωφέλιμη για τη χώρα και πρέπει να στηριχθεί, παρότι δεν υπάρχει διάθεση στήριξης του Αλέξη Τσίπρα.

Η άλλη τάση λέει πως μετά την αποχώρηση Δανέλλη, το Ποτάμι θα φανεί ότι βάζει πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι ουσιαστικά αντικαθιστά τον Πάνο Καμμένο.

Η πρώτη τάση εκφράζεται από την ηγετική ομάδα του Ποταμιού, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Μαυρωτά, ενώ στηρίζεται και από τους ευρωβουλευτές, Γραμματικάκη και Κύρκο.

Η δεύτερη τάση είναι της ομάδας Αμυρά – Ψαριανού, που φλερτάρει περισσότερο με τις θέσεις της ΝΔ και δεν συμφωνεί ούτως ή άλλως με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ως εναλλακτική λύση προτείνεται από τη συγκεκριμένη ομάδα η αποχή από την ψηφορορία. Η Συμφωνία των Πρεσπών σε αυτή την περίπτωση, ενδεχομένως να περάσει με λιγότερους από 151 (με σχετική πλειοψηφία), αλλά η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση να την εφαρμόσει.

Τα επίσημα όργανα του κόμματος καλούνται στις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Υπάρχει, πάντως, ένας δύσκολος… γόρδιος δεσμός που πρέπει να λυθεί και δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο διάσπασης.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.