ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προειδοποιητικές βολές στο Ποτάμι-Κρίσιμη συνεδρίαση το απόγευμα

14:21 - 17 Ιαν 2019 | Πολιτική
Προειδοποιητικές βολές στο Ποτάμι-Κρίσιμη συνεδρίαση το απόγευμα
Με το ενδεχόμενο... διάσπασης να είναι πιο πιθανό από ποτέ, το Ποτάμι συνεδριάζει το απόγευμα της Πέμπτης για να καθορίσει τη στάση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από το πρωί της Πέμπτης στελέχη και βουλευτές του κόμματος, με δηλώσεις τους καθιστούν ξεκάθαρο πως υπάρχουν διαμορφωμένες δύο τάσεις. Μία υπέρ και μία κατά της Συμφωνίας.

Ως γνωστόν, η επίσημη θέση του Ποταμιού που έχει εκφραστεί και με ανακοινώσεις είναι ξεκάθαρα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η απόφαση, ωστόσο, του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δημιούργησε πρόβλημα στο κόμμα, που είχε συμφωνήσει στην Κοινοβουλευτική του ομάδα να στηρίξει μεν τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά σε καμία περίπτωση να μη δώσει το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαγραφή Δανέλλη ήταν μονόδρομος και τώρα εντός του Ποταμιού εκφράζονται δύο.. . όχθες. Αυτή που λέει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ωφέλιμη για τη χώρα και πρέπει να στηριχθεί, παρότι δεν υπάρχει διάθεση στήριξης του Αλέξη Τσίπρα.

Η άλλη τάση λέει πως μετά την αποχώρηση Δανέλλη, το Ποτάμι θα φανεί ότι βάζει πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι ουσιαστικά αντικαθιστά τον Πάνο Καμμένο.

Η πρώτη τάση εκφράζεται από την ηγετική ομάδα του Ποταμιού, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Μαυρωτά, ενώ στηρίζεται και από τους ευρωβουλευτές, Γραμματικάκη και Κύρκο.

Η δεύτερη τάση είναι της ομάδας Αμυρά – Ψαριανού, που φλερτάρει περισσότερο με τις θέσεις της ΝΔ και δεν συμφωνεί ούτως ή άλλως με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ως εναλλακτική λύση προτείνεται από τη συγκεκριμένη ομάδα η αποχή από την ψηφορορία. Η Συμφωνία των Πρεσπών σε αυτή την περίπτωση, ενδεχομένως να περάσει με λιγότερους από 151 (με σχετική πλειοψηφία), αλλά η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση να την εφαρμόσει.

Τα επίσημα όργανα του κόμματος καλούνται στις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Υπάρχει, πάντως, ένας δύσκολος… γόρδιος δεσμός που πρέπει να λυθεί και δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο διάσπασης.

Δύο τάσεις και... ρεπατζήδες

Στο μεταξύ, ο Γρηγόρης Ψαριανός μίλησε στον ρ/σ ΘΕΜΑ και είπε πως "δεν θα γίνω ρεπατζής του Ζουράρι" και εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει κοινή γραμμή. «Ο Σταύρος και ο Μαυρωτάς θα την ψηφίσουν τη συμφωνία και ο Λυκούδης φαίνεται ότι πάει για αποχή ή παρών», σημείωσε.

«H συμφωνία των Πρεσπών έχει θετικό περιεχόμενο, είναι σε θετική κατεύθυνση και γι' αυτό είμαι θετικά διακείμενος απέναντί της» τόνισε από τη μεριά του σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, επισημαίνοντας ότι δεν θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, «δηλαδή δεν θα δώσω όχι» και διευκρινίζοντας ότι θα λειτουργήσει με βάση τη συνείδησή του.

Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, χαρακτήρισε  θετικές τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στη ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια, ενώ όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε «κατά τη γνώμη μου θα περάσει και πρέπει να περάσει».

Τέλος σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο FM» ο προσφάτως διαγραφείς από το Ποτάμι ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας, με την επισήμανση ότι «το εθνικό συμφέρον πρέπει να τίθεται πάνω από το μικροκομματικό, ενώ σε άλλο σημείο, επεσήμανε ότι αν δεν υπήρχε κυβέρνηση που θα έφερνε τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα υπήρχε ούτε και Συμφωνία. Δεν είναι απλό να αναγκάζουμε μια χώρα να αλλάζει όνομα και Σύνταγμα».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.