ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καμμένος: Οι «αλχημείες» στην Επιτροπή Άμυνας-Εξωτερικών θα ισοδυναμούν με πραξικόπημα

23:12 - 18 Ιαν 2019 | Πολιτική
Καμμένος: Οι «αλχημείες» στην Επιτροπή Άμυνας-Εξωτερικών θα ισοδυναμούν με πραξικόπημα
Ο πρώην Υπουργός Άμυνας απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, προειδοποιώντας να μην προχωρήσει σε «νόθευση και παραβίαση» του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής με αύξηση των μελών της αρμόδιας Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών και εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια.

Στην επιστολή ο Πάνος Καμμένος τονίζει ότι η Βουλή θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών υποστηρίζοντας ότι αν η επιτροπή απορρίψει το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών τότε το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί και να μην εισαχθεί καν προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

 

Ο κ. Καμμένος επικαλούμενος άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς κοινοβουλευτικών αξιωματούχων ότι ο αριθμός των μελών των διαρκών Επιτροπών μπορούν να αυξηθούν και ότι Επιτροπές έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα καθώς στη Βουλή το νομοθετικό έργο ασκεί η Ολομέλεια.

Στη συνέχεια ο κ. Καμμένος επισημαίνει ότι οι Επιτροπές δεν έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και επιμένει ότι η αποδοχή νομοσχεδίου από την Επιτροπή είναι «αναγκαία προϋπόθεση για την εισαγωγή προς ψήφιση στην Ολομέλεια εκτός από την περίπτωση του Προϋπολογισμού κι Απολογισμού του Κράτους και της Βουλής» και προσθέτει ότι «σε κάθε άλλη ενέργεια θα συνιστά Κοινοβουλευτικό και Συνταγματικό Πραξικόπημα».

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει:

 

«Κύριε Πρόεδρε,

 

Μετά από πληροφορίες, ότι υπάρχει πρόθεση επαύξησης των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που σήμερα αριθμεί 55 Βουλευτές και καθώς το άρθρο 31 παρ. 4 και 5 του Κανονισμού της Βουλής ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την αύξηση αυτή, παρά μόνο εκτός από την περίπτωση όπου η αύξηση θα γινόταν για την αποκατάσταση της αναλογικής εκπροσώπησης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ή της εκπροσώπησης μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έως τώρα δεν εκπροσωπείτο, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προέβησαν σε Δήλωση προς τον Προέδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση στις 16/01/2019, με την οποία γνωστοποιούσαν τα ανωτέρω και καλούσαν τον Πρόεδρο της Βουλής να αποφύγει κάθε πράξη ΝΟΘΕΥΣΗΣ ή ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ του Κανονισμού που θα ισοδυναμούσε με Συνταγματικό και Κοινοβουλευτικό Πραξικόπημα.

 

Μετά τα πιο πάνω σήμερα 18/01/2019 πληροφορηθήκαμε, ότι αίφνης παρουσιάζεται ως νέο σενάριο ενδεχόμενης συνδρομής στην εξέλιξη της διαδικασίας Κύρωσης από την Ολομέλεια της Βουλής του προσυμφώνου των Πρεσπών, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΑΡΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, σενάριο κατά το οποίο θα εισαχθεί ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ στην Ολομέλεια με τον ισχυρισμό, ότι η απόφαση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων είναι, ΤΑΧΑ, γνωμοδοτική - συμβουλευτική.

 

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το άρθρο 31 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής, καθώς και τα άρθρα 91 παρ. 6 και 93 παρ. 1 και 2, σε συνδυασμό με τα άρθρα 70 και 72 παρ. 1,2 και 4 του Συντάγματος, η αποδοχή του νομοσχεδίου από την Διαρκή Επιτροπή αποτελεί ΑΝΑΓΚΑΙΑ προϋπόθεση για την εισαγωγή ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Μόνη περίπτωση, στην οποία, η Ολομέλεια της Βουλής συζητά και ψηφίζει νόμο, χωρίς προηγουμένως να έχει εγκρίνει αυτόν η αρμόδια Επιτροπή, είναι αυτή του Προϋπολογισμού και Απολογισμού του Κράτους και της Βουλής( άρθρο 72 παρ. 1 του Συντάγματος). Το αντίθετο επιχείρημα, που οδηγεί σε Κοινοβουλευτικό και Συνταγματικό Πραξικόπημα στηρίζεται, ΔΗΘΕΝ, στην παράγραφο 6 περίπτωση β' του άρθρου 91 του Κανονισμού της Βουλής όπου αναφέρεται η διαβίβαση προς την Ολομέλεια της Βουλής της έκθεσης για την απόρριψη του νομοσχεδίου. Είναι προφανές ότι το άρθρο 72 παρ. 2 του Συντάγματος ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ το περιεχόμενο τυχόν ασαφούς διατύπωσης σε κάθε άλλον υποδεέστερης ισχύος νόμο όπως ο Κανονισμός της Βουλής.

 

Για τους παραπάνω λόγους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταθέτουν συμπληρωματική Δήλωση στην προαναφερθείσα προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να του επισημάνουν τα πιο πάνω κρίσιμα στοιχεία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.