ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών η ΔΗΜΑΡ, με «ναι» Θεοχαρόπουλου

13:05 - 20 Ιαν 2019 | Πολιτική
Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών η ΔΗΜΑΡ, με «ναι» Θεοχαρόπουλου
Αποφασίστηκε σήμερα από την Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με ποσοστό 70%. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής 11 μέλη τάχθηκαν υπέρ και 5 κατά της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα στηρίξει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και με την εισήγησή του προς την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ σήμερα το μεσημέρι.

Εάν επαληθευτεί το σενάριο, θα σημάνει την «διαγραφή» του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως είχε διαμηνύσει με πρόσφατη συνέντευξή της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Αν ο Θεοχαρόπουλος είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, τότε θα αντικατασταθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τον Κώστα Σκανδαλίδη», ήταν η πρώτη αντίδραση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδο, που ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία υπογράφθηκε από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Ιουνίου 2018 κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας για τη συζήτησή του αναμένεται να διευκρινιστούν στη Διάσκεψη των προέδρων τη Δευτέρα στις 12.00 το μεσημέρι.

Παράλληλα στις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας θα συγκληθεί η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με αντικείμενο την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου. Η Συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Εν όψει της συζήτησης στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής «πατριωτικό καθήκον» την κύρωση της Συμφωνίας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα» για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διγλωσσία και για επικίνδυνο παιχνίδι «με την ακροδεξιά και την πολιτική του μίσους για να κερδίσει κάποιο πρόσκαιρο εκλογικό όφελος».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.