ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Ποτάμι διαλύεται - Το ενδεχόμενο προσχώρησης Θεοχαρόπουλου

09:45 - 21 Ιαν 2019 | Πολιτική
Το Ποτάμι διαλύεται - Το ενδεχόμενο προσχώρησης Θεοχαρόπουλου
Την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι ανακοίνωσε ο Γιώργος Αμυράς σε μια κίνηση που είχε προαναγγείλει από το Σάββατο με τη δήλωση ότι «θα δούμε το μέλλον του Ποταμιού, και το δικό μου, θα καθοριστεί πριν τις εκλογές, πολύ πριν» για να ακολουθήσει λίγη ώρα αργότερα η κοινή δήλωσή του με τον Γρηγόρη Ψαριανό με μήνυμα «εμείς δεν παραπλέουμε με τους Τσιπρο-Πολάκηδες».

Ως αποτέλεσμα το Ποτάμι δεν αποτελεί πλέον κοινοβουλευτική ομάδα καθώς έχουν μείνει σε αυτήν μόνο τέσσερις βουλευτές (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης και Ψαριανός) ενώ το όριο για μια ΚΟ στη Βουλή είναι πέντε βουλευτές.

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης παύει να αναγνωρίζεται ως Πρόεδρός της και επομένως δεν δικαιούται να τοποθετείται στη Βουλή ως πολιτικός αρχηγός αλλά μόνο ως απλός βουλευτής.

 

Επίσης, δεν θα δικαιούται να διαθέτει γραφεία στη Βουλή με τους μετακλητούς υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στην Κ.Ο να πρέπει να απολυθούν.

 

Παράλληλα το κόμμα δεν θα έχει δικαίωμα να ορίζει εισηγητή στα νομοσχέδια και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις συνεδριάσεις της Ολομελείας. 

 

Το Ποτάμι, επίσης, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στη σημερινή συνάντηση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που θα λάβει χώρα με θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ανοιχτό παραμένει το τι πρόκειται να συμβεί με τη θέση Αντιπροέδρου της Βουλής, η οποία αναλογεί στο Ποτάμι και κατέχει ο Σπύρος Λυκούδης. Η λύση αναμένεται να δοθεί από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Κι αυτό γιατί ενώ στο άρθρο 6 του Κανονισμού ορίζεται σαφώς ότι οι θέσεις των Αντιπροέδρων της Βουλής κατανέμονται στις κοινοβουλευτικές ομάδες, στο άρθρο 9 ορίζεται ότι από τη στιγμή που θα εκλεγεί κάποιος σε θέση Αντιπροέδρου η θητεία του διαρκεί μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τις επόμενες εκλογές.

 

Το χαρτί Θεοχαρόπουλου

 

Μετά την εξέλιξη αυτή δεν έχει νόημα η ανεξαρτητοποίηση Ψαριανού γιατί πλέον λογίζεται και αυτός ως ανεξάρτητος βουλευτής. Ο τελευταίος δήλωσε ότι οι επόμενες κινήσεις του θα εξαρτηθούν από το αν το Ποτάμι θα αποτελεί ή όχι κοινοβουλευτική ομάδα.

 

Σε δήλωσή του ο κ.Ψαριανός ανέφερε σήμερα το πρωί ότι εδώ και κάποιο διάστημα γίνονται συζητήσεις με τον πρώην βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Θανάση Θεοχαρόπουλο.

 

Σύμφωνα με τον κ.Ψαριανό, είναι πολύ πιθανό ο κ.Θεοχαρόπουλος να εισέλθει στο Ποτάμι προκειμένου να ανασυσταθεί η κοινοβουλευτική ομάδα με πέντε πλέον βουλευτές και να μπορέσει να συμμετάσχει στη συνάντηση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

 

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διεγράφη χθες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:51 - 21 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.