ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο απολογισμός του συλλαλητηρίου και ο ξένος τύπος

10:10 - 21 Ιαν 2019 | Πολιτική
Ο απολογισμός του συλλαλητηρίου και ο ξένος τύπος
Σε μάχη εξελίχθηκε το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Σύνταγμα, όπου τα βίαια επεισόδια και την έντονη χρήση χημικών οδήγησαν στον τραυματισμό τουλάχιστον 30 ατόμων. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε επτά συλλήψεις και πέντε προσαγωγές. Τα γεγονότα δεν άφησε ασχολίαστα και ο ξένος τύπος με εκτενείς αναφορές στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και 25 αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών, ενώ στο νοσοκομείο Σωτηρία μεταφέρθηκαν τέσσερα άτομα από το συλλαλητήριο με ελαφρά δύσπνοια.

 

Ένα άτομο τραυματίσθηκε με μαχαίρι στον μηρό, στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Σόλωνος, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες ότι το περιστατικό αυτό συνδέεται με το συλλαλητήριο.

 

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου δέχθηκε άγρια επίθεση και ένας φωτορεπόρτερ, από ομάδα αγνώστων που άρχισε να τον κλωτσάει και να τον χτυπάει με ρόπαλα και μεταφέρθηκε με τραύματα στο κεφάλι στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Επιπλέον οι άγνωστοι του έκλεψαν και τον φωτογραφικό εξοπλισμό του.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια ξέσπασαν τόσο στα σκαλιά πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, όσο και στο προαύλιο της Βουλής - όταν και επιχείρησαν να εισβάλλουν κουκουλοφόροι.

 

Χημικά χωρίς προηγούμενο

 

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ξενοδοχεία στην περιοχή του Συντάγματος άνοιξαν τις πύλες τους προκειμένου να εισέλθουν σε αυτά διαδηλωτές οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα από τα χημικά.

 

Την αγανάκτησή του για τη ρίψη «χημικών ουσιών με επιβλαβείς ουσίες» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εξέφρασε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, προαναγγέλλοντας πως πρόκειται άμεσα να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα «προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους επέλεξαν τον απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό αυτό μέσο καταστολής που έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

 

Πολιτικά επεισόδια για τα… επεισόδια

 

Παράλληλα με τα επεισόδια που συνέβαιναν στο Σύνταγμα, προκάλεσαν και την έντονη πολιτική αντιπαράθεση με εκατέρωθεν δηλώσεις να κατηγορούν την... απέναντι πλευρά για την κατάσταση.

 

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ στο συλλαλητήριο συμμετείχαν περίπου 60.000 πολίτες που έφτασαν στην Αθήνα μα λεωφορεία από όλη τη χώρα.

 

Ξένα μέσα

 

Το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία δεν πέρασε απαρατήρητο από τον ξένο τύπο.

 

Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για τη συμφωνία του ονόματος της ΠΓΔΜ, οι ελληνικές αρχές συγκρούστηκαν με δεξιούς εξτρεμιστές, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ ,μεταδίδει το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA). Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στην αστυνομία, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, ενώ η αστυνομία απάντησε με τη χρήση δακρυγόνων και χημικών, αναφέρεται στην ανταπόκριση του DPA. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στο συλλαλητήριο αυτό προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία και να δείξουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την βαλκανική αυτή χώρα.

 

Η συμφωνία των Πρεσπών αντιμετωπίζει ένα ακόμα εμπόδιο, που είναι η ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωσή της, αυτή την εβδομάδα, γράφει η Washington Post. Ωστόσο καθώς η συμφωνία αναδύεται, εδραιώνεται η αντίσταση απέναντί της, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου σήμερα Κυριακή,  συγκρούστηκαν οι αντίπαλοι στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

 

Χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν την Κυριακή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία του ονόματος της γειτονικής ΠΓΔΜ, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για άλλη μία αναμέτρηση στο Κοινοβούλιο για το ζήτημα αυτό, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος απέναντι από τη Βουλή, ένα σημείο οικείο στους τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, καθώς εκεί είχαν ξεσπάσει οι βίαιες συγκρούσεις τα πρώτα χρόνια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Η αστυνομία αναφέρει ότι στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος 60.000 άτομα. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «η Μακεδονία είναι ελληνική» και ζητούσαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ζήτημα αυτό. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει ορισμένους διαδηλωτές από τους χώρους του κοινοβουλίου. 

 

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από ελληνικό κοινοβούλιο στη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, φωτοβολίδες, χρώματα και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς, που απάντησαν  με ρίψη δακρυγόνων, σημειώνει η Associated Press.

 

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο εστιάζει και το BBC News αναφερόμενο στο ιστορικό της διαμάχης ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Η ανταπόκριση καταλήγει αναφέροντας πως «η υπογραφή της συμφωνίας γνωρίζει δυναμική αντίσταση και στις δύο χώρες επειδή οι εθνικιστές πιστεύουν ότι διαβρώνεται η ταυτότητά τους».

 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης. Γύρω στις 3 μ.μ. αναφέρεται από πολίτες ότι ξέσπασαν συγκρούσεις και από βίντεο που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον ορισμένων διαδηλωτών. 

 

Δεκάδες χιλιάδες εθνικιστές διαδήλωσαν στην Αθήνα εναντίον της προγραμματισμένης επικύρωσης της αλλαγής του ονόματος της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία. Κάποιοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο προαύλιο της Βουλής» γράφει το Spiegel Online σε εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:18 - 21 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.