ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία Πρεσπών: Κόντρες στη Βουλή για το «δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού»

16:12 - 22 Ιαν 2019 | Πολιτική
Συμφωνία Πρεσπών: Κόντρες στη Βουλή για το «δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού»
Σε πιο ήρεμους τόνους, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι αντιπαραθέσεις, «κυλά» η δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, με θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού», υποστήριξε ότι αποτελεί η αναφορά σε «Μακεδόνες» που υπάρχει στην Συμφωνία των Πρεσπών ο Γιώργος Κατρούγκαλος προκαλώντας νέα παρέμβαση από τον Πάνο Καμμένο.

«Η συμφωνία δεν μπορεί να αναγνωρίσει έθνη. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Συνεπώς η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Την ίδια ώρα όμως η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. Διευκρινίζει όμως ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που μας θίγουν», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας ο κ. Καμμένος ανέφερε: «Ήρθα στην επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς. Είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός. Αν είναι δικαίωμά τους, τότε για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας. Θέλω είτε ο κ. υπουργός να πει και να επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως είτε να πει ότι δεν είναι έτσι να το ανακαλέσει».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους δεν μπορούμε να επέμβουμε και ότι η συμφωνία δεν έγινε για να λύσει δικαιώματα ατομικού αυτοπροσδιορισμού:

«Ήμουν σαφής, είπα τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, έχουμε επίλυση erga omnes της ονομασίας του γειτονικού κράτους για την ονομασία αυτή καθεαυτή ως Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Υποχρεώνεται το γειτονικό κράτος να αλλάξει σε όλους τους δημόσιους φορείς, όλους τους οργανισμούς, όλα τα δημόσια κτίρια την ονομασία που έχει τώρα από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία.

Με αυτό τον τρόπο τελειώνει η εκκρεμότητα αυτή και η μονοπώληση του όρου Μακεδονία από το γειτονικό κράτος. Αυτή η δέσμευση δεν αφορά μόνο δημόσιους οργανισμούς και φορείς, αφορά και εκείνους τους ιδιωτικούς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το κράτος οπουδήποτε υπάρχει ονομασία κράτους εκεί η συμφωνία είναι ρητή. Από την άλλη πλευρά υπάρχει δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού . Στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους που μπορούμε να επέμβουμε αυτό γινεται εκεί που αμφισβητούν την δική μας ταυτότητα και την δική μας ιστορία. Κατοχυρώνουμε λοιπόν την ελληνική ιστορία και αυτό που είμαστε εμείς η Ελλάδα και η Μακεδονία μας, αυτό γίνεται με σαφέστατο τρόπο στο άρθρο 7 παράγραφος 4 της συμφωνίας. Το Μακεδόνας είναι δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, δεν είναι θέμα της συμφωνίας για αναγνώριση λαού. Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει λαό, δεν αναγνωρίζει έθνος γιατί αυτό δεν γίνεται με τις συμφωνίες. Οι συμφωνίες αφορούν ταυτότητα. Η συμφωνία αφορά ιθαγένεια όχι εθνότητα όχι λαό».

Σημειώνεται ότι ο Πάνος Καμμένος είχε νωρίτερα «ραντεβού» με τον γενικό γραμματέα της Δύναμης Ελληνισμού Τάκη Μπαλτάκο. Βασικό θέμα ήταν να συζητηθεί η εκλογική συνέργεια, με στόχο όπως είπαν «ένα πατριωτικό μέτωπο».

Κουμουτσάκος: Συζήτηση στο κενό χωρίς το κείμενο του συντάγματος της ΠΓΔΜ

Το συνολικό κείμενο του συντάγματος της ΠΓΔΜ, καθώς και την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από το ΥΠΕΞ ζήτησε να κατατεθούν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εξήγησε ότι «ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή», είπε.

Νωρίτερα ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, επισήμανε ότι δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να γίνεται συζήτηση σε ένα κενό.

Διερωτώμενος αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το σύνταγμα, σημείωσε ότι «ένα πολύ μεγάλο μέρος επιχειρηματολογίας μας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για 2η ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το σύνταγμα».

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε, ακόμα, ότι ο Πάνος Καμμένος, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατηγορήσει τον Νίκο Κοτζιά, πρώην υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με την ονομασία, με την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:34 - 22 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.