ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέρασε η Συμφωνία των Πρεσπών από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

18:15 - 22 Ιαν 2019 | Πολιτική
Πέρασε η Συμφωνία των Πρεσπών από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας
Πέρασε κατά πλειοψηφία η Συμφωνία των Πρεσπών από την επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» πέρασε κατά πλειοψηφία χωρίς τη διαδικασίας ψηφοφορίας, αφού το αποτέλεσμα ήταν 29 υπέρ και 26 κατά την ψήφισής της.

 

Η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου ξεκίνησε στις 5 απόγευμα της Δευτέρας, 21 Ιανουαρίου και στο διάστημα που ακολούθησε μίλησαν 38 βουλευτές και όλοι οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές με δικαίωμα δευτερολογίας. 

 

Την Τετάρτη στην Ολομέλεια

 

Με βάση το άρθρο 91 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, μετά την επεξεργασία και την εξέταση τoυ νομοσχεδίου, η αρμόδια διαρκής επιτρoπή συντάσσει και υπoβάλλει πρoς την Ολομέλεια την έκθεσή της, στην οποία θα περιλαμβάνεται η θετική εισήγηση της επιτροπής επί του σχεδίου νόμου.

 

Την Τετάρτη το πρωί στις 10, επομένως, η Συμφωνία έρχεται στην ολομέλεια και ακολούθως την Πέμπτη το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η ψήφιση.

 

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε έντονους τόνους σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης, όπου υπήρξαν αντιδράσεις για τη σύνθεση της Επιτροπής και για τη συνταγματικότητα του κειμένου της Συμφωνίας. Σήμερα Ν.Δ. και ΑΝΕΛ εστίασαν στη χρήση του όρου nationality.

 

Χωρίς το επίσημο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων

 

Στο επίκεντρο βρέθηκε η άρνηση της κυβέρνησης να φέρει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας το τελικό τροποποιημένο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Η αντιπολίτευση ζητά το κείμενο για να δει αν οι αλλαγές που πραγματοποίησε η Βουλή των Σκοπίων συνάδουν με την Συμφωνία των Πρεσπών, με τον κ. Κουμουτσάκο να θέτει το ζήτημα στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. Παράλληλα ζήτησε και τη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του Κοτζιά.

 

«Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό,  δεν μπορεί να συζητάμε σε πολιτικό κενό, είναι προαπαιτούμενο συζήτησης» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε με εκτυπωμένο αγγλικό κείμενο Συντάγματος της ΠΓΔΜ από το επίσημο site της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας «Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά να την βάζουν στο τέλος. Καταθέτω λοιπόν όπως είναι εκτυπωμένο από την επίσημη σελίδα της κυβέρνησης ΠΓΔΜ το Σύνταγμα που στο τέλος μπαίνουν οι τροποποιήσεις άρθρων Συντάγματος. Είναι στα αγγλικά» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

 

Κόντρα Καμμένου - Κατρούγκαλου

 

«Δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού», υποστήριξε ότι αποτελεί η αναφορά σε «Μακεδόνες» που υπάρχει στην Συμφωνία των Πρεσπών ο Γιώργος Κατρούγκαλος προκαλώντας νέα παρέμβαση από τον Πάνο Καμμένο.

 

«Η συμφωνία δεν μπορεί να αναγνωρίσει έθνη. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Συνεπώς η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Την ίδια ώρα όμως η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. Διευκρινίζει όμως ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που μας θίγουν», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

 

Απαντώντας ο κ. Καμμένος ανέφερε «Ήρθα στην επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς. Είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός. Αν είναι δικαίωμά τους, τότε για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας. Θέλω είτε ο κ. υπουργός να πει και να επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως είτε να πει ότι δεν είναι έτσι να το ανακαλέσει».

 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους δεν μπορούμε να επέμβουμε και ότι η συμφωνία δεν έγινε για να λύσει δικαιώματα ατομικού αυτοπροσδιορισμού «Ήμουν σαφής, είπα τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, έχουμε επίλυση erga omnes της ονομασίας του γειτονικού κράτους για την ονομασία αυτή καθεαυτή ως Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Υποχρεώνεται το γειτονικό κράτος να αλλάξει σε όλους τους δημόσιους φορείς, όλους τους οργανισμούς, όλα τα δημόσια κτίρια την ονομασία που έχει τώρα από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία.

 

Με αυτό τον τρόπο τελειώνει η εκκρεμότητα αυτή και η μονοπώληση του όρου Μακεδονία από το γειτονικό κράτος. Αυτή η δέσμευση δεν αφορά μόνο δημόσιους οργανισμούς και φορείς, αφορά και εκείνους τους ιδιωτικούς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το κράτος οπουδήποτε υπάρχει ονομασία κράτους εκεί η συμφωνία είναι ρητή. Από την άλλη πλευρά υπάρχει δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού . Στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους που μπορούμε να επέμβουμε αυτό γίνεται εκεί που αμφισβητούν την δική μας ταυτότητα και την δική μας ιστορία. Κατοχυρώνουμε λοιπόν την ελληνική ιστορία και αυτό που είμαστε εμείς η Ελλάδα και η Μακεδονία μας, αυτό γίνεται με σαφέστατο τρόπο στο άρθρο 7 παράγραφος 4 της συμφωνίας. Το Μακεδόνας είναι δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, δεν είναι θέμα της συμφωνίας για αναγνώριση λαού. Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει λαό, δεν αναγνωρίζει έθνος γιατί αυτό δεν γίνεται με τις συμφωνίες. Οι συμφωνίες αφορούν ταυτότητα. Η συμφωνία αφορά ιθαγένεια όχι εθνότητα όχι λαό».

 

Σημειώνεται ότι ο Πάνος Καμμένος είχε νωρίτερα «ραντεβού» με τον γενικό γραμματέα της Δύναμης Ελληνισμού Τάκη Μπαλτάκο. Βασικό θέμα ήταν να συζητηθεί η εκλογική συνέργεια, με στόχο όπως είπαν «ένα πατριωτικό μέτωπο».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:12 - 22 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.