ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρέσπες: Στην Ολομέλεια με «ανοιχτό το παράθυρο» για πρόταση μομφής

09:11 - 23 Ιαν 2019 | Πολιτική
Πρέσπες: Στην Ολομέλεια με «ανοιχτό το παράθυρο» για πρόταση μομφής
Πέρασε κατά πλειοψηφία η Συμφωνία των Πρεσπών από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται τώρα στην Ολομέλεια της βουλής.

Μετά από 38 βουλευτές, τις πρωτολογίες και δευτερολογίες τους, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» πέρασε από την Επιτροπή κατά πλειοψηφία με 29 υπέρ και 26 κατά την ψήφιση του σχεδίου.

 

Η συνέχεια στην Ολομέλεια

 

Με βάση το άρθρο 91 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής, μετά την επεξεργασία και την εξέταση τoυ νομοσχεδίου, η αρμόδια διαρκής επιτρoπή συντάσσει και υπoβάλλει πρoς την Ολομέλεια την έκθεσή της, στην οποία θα περιλαμβάνεται η θετική εισήγηση της επιτροπής επί του σχεδίου νόμου.

 

Σήμερα στις 10 το πρωί η Συμφωνία θα βρεθεί μπροστά στην Ολομέλεια, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα έχουμε την κρίσιμη στιγμή της ψηφοφορίας.

 

Σε αναζήτηση του επίσημου εγγράφου του Συντάγματος των Σκοπίων

 

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, στο επίκεντρο βρέθηκε η άρνηση της κυβέρνησης να φέρει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας το τελικό τροποποιημένο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

 

Η αντιπολίτευση ζήτησε το κείμενο για να δει αν οι αλλαγές που πραγματοποίησε η Βουλή των Σκοπίων συνάδουν με την Συμφωνία των Πρεσπών, με τον κ. Κουμουτσάκο να θέτει το ζήτημα στην έναρξη της συνεδρίασης. Παράλληλα, ζήτησε και τη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του Κοτζιά.

 

«Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό, δεν μπορεί να συζητάμε σε πολιτικό κενό, είναι προαπαιτούμενο συζήτησης» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος. 

 

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ανταπέδωσε με εκτυπωμένο αγγλικό κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ από την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, απάντηση που, ωστόσο, δεν ικανοποίησε την αντιπολίτευση η οποία επέμεινε ότι πρέπει να έρθει στη βουλή το επίσημο έγγραφο.

 

Ανταλλαγή «πυρών» για τον αυτοπροσδιορισμό

 

«Δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού», υποστήριξε ότι αποτελεί η αναφορά σε «Μακεδόνες» που υπάρχει στην Συμφωνία των Πρεσπών ο Γιώργος Κατρούγκαλος προκαλώντας νέα παρέμβαση από τον Πάνο Καμμένο.

 

«Η συμφωνία δεν μπορεί να αναγνωρίσει έθνη. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Συνεπώς η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Την ίδια ώρα όμως η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. Διευκρινίζει όμως ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

 

Απαντώντας ο κ. Καμμένος ανέφερε «Ήρθα στην επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς. Είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός. Αν είναι δικαίωμά τους, τότε για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας. Θέλω είτε ο κ. Υπουργός να πει και να επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως είτε να πει ότι δεν είναι έτσι, να το ανακαλέσει».

 

Ανοιχτό το παράθυρο για την πρόταση μομφής

 

Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και οι Καμμένος και Θεοδωράκης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής.

 

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «Η συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή, δεν πρέπει να ψηφιστεί. Είναι αδιανόητο να γίνεται η συζήτηση και να έχει εγκριθεί ήδη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Πέμπτη χωρίς να έχει κατατεθεί το οριστικό αναθεωρημένο και κωδικοποιημένο κείμενο του Σκοπιανού Συντάγματος όπως αυτό προέκυψε από την αναθεώρηση στη γείτονα χώρα. Η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή», πρόσθεσε.

 

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος πραγματοποίησε και συζητήσεις με το Γενικό Γραμματέα της Δύναμης Ελληνισμού, Τάκη Μπαλτάκο, ανέφερε ότι «Ισχύουν οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει. Να υπογράψουμε με τον κ. Μητσοτάκη κοινή πρόταση μομφής αρκεί να δεσμευτεί ότι δεν δέχεται την εκχώρηση του όρου «Μακεδονία». Αν δεν γίνει αυτό και η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής μόνο για την Συμφωνία των Πρεσπών είναι αυτονόητο ότι θα την στηρίξουμε καθώς θέλουμε την ακύρωσή της».

 

«Αυτήν την στιγμή όλος ο κόσμος αποκαλεί αυτό το Κράτος ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», διαγράφοντας την ελληνική Μακεδονία στα αυτιά ενός ανθρώπου στο εξωτερικό. Όταν όμως ακουστεί ότι η χώρα λέγεται « Βόρεια Μακεδονία», όλοι θα αντιληφθούν ότι υπάρχει μια νότια Μακεδονία, μια κεντρική Μακεδονία κ.ο.κ.» είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας, ακόμη, ότι είναι αντίθετος στην Κυβέρνηση Τσίπρα και δεν την βοηθά με την στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Εάν υπάρξει πρόταση μομφής από την ΝΔ, θα την υποστηρίξω, καταψηφίζοντας την Κυβέρνηση», ανέφερε.

Στην απάντηση του Μαξίμου για πιθανή πρόταση μομφής, το γεγονός αναφέρθηκε ως «δώρο» της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση «Είναι γνωστό πως ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, αλλά ότι θα έκανε τέτοιο δώρο δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε», τόνισε συνεργάτης του πρωθυπουργού κληθείς να σχολιάσει τις φήμες περί πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση.

 

 «Μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μία δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αυτή τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί. Ανυπομονούμε», πρόσθεσε.

 

Τι προβλέπει η πρόταση δυσπιστίας

 

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές). Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος και τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

 

Σε ό,τι αφορά στα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ημέρας από την έναρξή της, με ονομαστική ψηφοφορία.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:24 - 23 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.