ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανταλλαγή «πυρών» εντός και εκτός Βουλής

08:12 - 24 Ιαν 2019 | Πολιτική
Ανταλλαγή «πυρών» εντός και εκτός Βουλής
Ανταλλαγή πυρών έγινε χθες ανάμεσα στα μέτωπα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Ολομέλειας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ένταση πυροδότησε εκτός του χώρου της Βουλής, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι «είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν: θα πουν αυτοί ναι εκεί που έξι Πρωθυπουργοί είπαν όχι;».

 

Εν συνεχεία, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ένα ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Μια ρηματική διακοίνωση με τροποποιήσεις στις οποίες μάλιστα υπάρχουν τρεις ρητές αναφορές σε «μακεδονικό λαό». Με απλά λόγια, μέχρι και αυτή τη στιγμή, καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που παραδέχθηκε σήμερα και η κυβέρνηση υπό την πίεση της Ν.Δ. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά την διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ».

 

Σε απάντηση προχώρησε ο κ.Κατρούγκαλος χαρακτηρίζοντας απολύτως ανακριβή και σκόπιμα παραπλανητική χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της ΝΔ περί παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ό,τι αφορά την Αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο οποίος προχώρησε και σε κατάθεση του επίσημου κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

 

Θέμα αντιπαράθεσης στάθηκε και η δήλωση Νίμιτς ότι «Εάν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ, οι συνέπειες της αποτυχίας, θα ήταν βαθιές και πιθανόν και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επανεξετάσουν πολλά στοιχεία τα οποία είχαν συμφωνηθεί. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν πιθανή μια "ταχεία λύση" σε σχέση με αυτήν τη συμφωνία που έτυχε προσεκτικής διαπραγμάτευσης» με το Μαξίμου να απαντά στην αντιπολίτευση ότι «καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να διαβάσει τη δήλωση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επί της ουσίας βάζει τέλος στο παραμύθι του  περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης, αφού υπογραμμίζει ότι μία νέα συμφωνία "θα απαιτούσε χρόνια", ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση και το erga omnes, που για πρώτη φορά πέτυχε ελληνική κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

 

Τα «highlights» των εντάσεων

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έχει διαβεβαιώσει πως η συζήτηση θα οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. Ο ίδιος απάντησε στα πυρά της αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι «επί της ουσίας κρύβεστε πίσω από την χαλί του συνθήματος “η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική”, προσθέτοντας “αρκετά αλυτρωτικό σύνθημα. Μην φοβόμαστε τις λέξεις».

 

Η Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο Νίκος Βούτσης, «είναι μια ιστορική συμφωνία για τα Βαλκάνια, για την ΕΕ, που ψάχνει το ρόλο της και τη σχέση της με τα Βαλκάνια τρεκλίζοντας. Είναι μια ιστορική συμφωνία για τη σταθερότητα της περιοχής. Είναι μια ιστορική συμφωνία, όχι μόνο για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά για χίλιες δύο πλευρές».

 

«Φέρατε μια κακή συμφωνία» είπε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, για να προσθέσει στην συνέχεια πως «γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, δίνοντας συνεχείς κοινοβουλευτικές μάχες και θα συνεχίσει να το κάνει».

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας επανέλαβε από την πλευρά του το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας και «όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος». Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής.

 

Η αντιπολίτευση δεν θέλει ειλικρινή και τίμια συζήτηση για μια συμφωνία από την οποία πήραμε το 110% από αυτά που παγίως ζητούσαμε, τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος και συνέχισε «Ζήτησα από την Επιτροπή το αυτονόητο. Να συζητήσουμε με νηφαλιότητα επί της ουσίας και όχι επί της διαδικασίας και με ειλικρίνεια. Τα θέματα έχουν απαντηθεί στην Επιτροπή και προσχηματικά επανέρχονται σήμερα, διότι κάποιοι δεν θέλουν τη συζήτηση αυτή», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που προβάλλουν κόμματα της αντιπολίτευση.

 

Της θέσης του για υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών υπεραμύνθηκε από την πλευρά του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν μιλά ως ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ. Είπε μάλιστα, ότι «και να μην υπήρχε η FYROM, θα έπρεπε να την εφεύρουμε», καθώς μόνο καλό έχει να προσφέρει στη χώρα.

 

Ένσταση αντισυνταγματικότητας και ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας της συζήτησης πρόβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη. Το κείμενο αυτό ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

 

Ο κ. Καμμένος σε αντιστοιχία με παρέμβασή του που είχε κάνει και στην Επιτροπή 'Αμυνας κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Οι δηλώσεις Καμμένου συνεχίστηκαν σε συνέντευξη που παραχώρησε αργότερα όπου και είπε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν κοινή γραμμή την αποδοχή του γεωγραφικού προσδιορισμού και την παράδοση του όρου "Μακεδονία"».

 

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ακούστηκε ότι «Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού σε αυτή τη Συμφωνία και είναι φανερά. Μπαίνουν στη Συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης και όξυνσης που θα προκαλέσουν οι ίδιες δυνάμεις που έφτιαξαν τη Συμφωνία, για να δημιουργήσουν γενικότερα θέματα στα Βαλκάνια», ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης. Επανέλαβε δε ότι η Συμφωνία υπαγορεύτηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την προώθηση των σχεδίων τους στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων, σχέδια που -όπως υποστήριξε- περιλαμβάνουν ακόμη και την αλλαγή συνόρων.

 

Αναφορικά με την ανακοίνωση του Ποταμιού «Ο Αμυράς στο δρόμο του Δανέλλη», ο βουλευτής είπε ότι «Πάλευα ως και την τελευταία στιγμή να σταματήσω τον παραλογισμό που επικρατούσε στο κόμμα, να διαμηνύσω σε όλους ότι αυτό το ατελείωτο πολιτικό εκκρεμές, διέλυε κάθε ορθολογική σκέψη και απωθούσε τους πιο πιστούς φίλους του Ποταμιού. Το καλοκαίρι ψηφίζαμε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών και έξι μήνες μετά στηρίζει το Ποτάμι την κυβέρνηση γι΄αυτή την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είχα και έχω σταθερές απόψεις και γι΄αυτό αποχώρησα από το Ποτάμι», είπε ο Γιώργος Αμυράς.

 

Επίθεση στο σπίτι της Θεοδώρα Τζάκρη

 

Αποκορύφωμα της βραδιάς η ανακοίνωση ότι και δεύτερη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη δέχθηκε «δολοφονική» όπως χαρακτηριστικά είπε επίθεση στο σπίτι της, μετά από εμπρηστική επίθεση, με τρεις μολότοφ τουλάχιστον την ώρα που η οικογένειά της ήταν μέσα στο σπίτι. 

 

Η κ. Τζάκρη κάλεσε δε, «όλες τις δυνάμεις της Δημοκρατίας, της προόδου και της ομαλότητας να υψώσουν αδιαπέραστο τείχος απέναντι στη φασιστική απειλή και να καταδικάσουν και να απομονώσουν τους φορείς αυτών των αποκρουστικών ιδεών και πράξεων», ενώ ο Πρωθυπουργός καταδίκασε την επίθεση σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook «Στην αρχή ήταν η στοχοποίηση βουλευτών με απειλητικά μηνύματα. Μετά με αφίσες. Ακολούθησαν τα τάγματα εφόδου στο κοινοβούλιο. Για να καταλήξουμε στους εμπρησμούς σπιτιών των βουλευτών. Όσοι κάνουν πως δε βλέπουν, δεν ακούνε, δεν καταλαβαίνουν φέρουν τεράστια ευθύνη. Το αυγό του φιδιού έχει σπάσει και απειλεί τη Δημοκρατία μας».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:30 - 24 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.