ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το βράδυ η κρίσιμη ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών

10:10 - 24 Ιαν 2019 | Πολιτική
Το βράδυ η κρίσιμη ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών
Σήμερα το βράδυ θα κριθεί η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στην Ολομέλεια.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την επικύρωση της πολύκροτης Συμφωνίας των Πρεσπών με τους βουλευτές να καλούνται πλέον να αποφασίσουν για το μέλλον της επίλυσης του Σκοπιανού με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Για να περάσει η Συμφωνία απαιτείται η θετική ψήφος της πλειοψηφίας των βουλευτών.

 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι γνωστά μέχρι τώρα, η κυβέρνηση βαδίζει προς εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 151 με 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη και Θανάση Παπαχριστόπουλο, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Σπύρο Δανέλλη. Στήριξη αναμένεται να υπάρξει και από το διαλυμένο Ποτάμι με τους Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη να στέκονται θετικά απέναντι στη Συμφωνία. Αμφιλεγόμενος είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος αν και αντίθετος με την κυβέρνηση Τσίπρα διαμηνύει ότι θα ψηφίσει θετικά.

 

Απόσυρση της πρότασης μομφής

 

Η Νέα Δημοκρατία αν και ανακοίνωσε ότι θα παίξει όλα της τα χαρτιά για την ακύρωση της Συμφωνίας, σύμφωνα με τις χθεσινές πληροφορίες δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής.

 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τις σχετικές εισηγήσεις με το εξής σκεπτικό:

 

1. Η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία και το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής ήταν προεξοφλημένο, ιδίως αν απείχε το ΚΚΕ. Άλλωστε, μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης.

2. Δεν θέλει να δώσει το άλλοθι στον πρωθυπουργό τον οποίο έχει κατηγορήσει ότι στηρίζεται σε κυβέρνηση και πλειοψηφία «κουρελού»

3. Δεν θέλει να δώσει άλλοθι στον Πάνο Καμμένο να «ξεπλύνει» τη στήριξη που έχει παράσχει ως τώρα στον κ. Τσίπρα, ούτε στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

4. Δεν θέλει να «κάψει» το αντιπολιτευτικό χαρτί της ψήφου δυσπιστίας ενόψει των νομοθετημάτων που έπονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το ενδεχόμενο πρότασης μομφής είχαν αναφέρει ότι θα στηρίξουν και οι Καμμένος, Λεβέντης και Θεοδωράκης. 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:01 - 24 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.