ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία των Πρεσπών: Αναβολή της ψηφοφορίας για την Παρασκευή (Live)

18:19 - 24 Ιαν 2019 | Πολιτική
Συμφωνία των Πρεσπών: Αναβολή της ψηφοφορίας για την Παρασκευή (Live)
Αναβολή για την Παρασκευή στις 14.30 το μεσημέρι πήρε η ψηφοφορία επί της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής, λόγω… πολλών ομιλητών.

Η διαδικασία των ομιλιών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωτί της Τετάρτης, θα κλείσει στη μιάμιση μετά τα μεσάνυχτα σήμερα και η ψηφοφορία μετατίθεται για αύριο το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων Σπύρος Λυκούδης, «προκειμένου να έχουν χρόνο να τοποθετηθούν όλοι οι βουλευτές οι οποίοι έχουν εγγραφεί».

Συνολικά, από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια την Τετάρτη, μέχρι και την ολοκλήρωσή της την Παρασκευή, αναμένεται να μιλήσουν περί τους 230 βουλευτές.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι γνωστά μέχρι τώρα, η κυβέρνηση βαδίζει προς εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 151 με 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη και Θανάση Παπαχριστόπουλο, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Σπύρο Δανέλλη. Στήριξη αναμένεται να υπάρξει και από το διαλυμένο Ποτάμι με τους Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη να στέκονται θετικά απέναντι στη Συμφωνία, ενώ υπέρ έχει ταχθεί η ΔΗΜΑΡ. Αμφιλεγόμενος είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος αν και αντίθετος με την κυβέρνηση Τσίπρα διαμηνύει ότι θα ψηφίσει θετικά.

Ήδη από το βήμα της Ολομέλειας έχουν πει καθαρό «ναι» οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς και Θανάσης Θεοχαρόπουλος ενώ η Κατερίνα Παπακώστα έδωσε μισό «ναι» στην ομιλία της και άφησε το υπόλοιπο για το... φινάλε.

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση του ονόματος από τους γείτονες μας», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην Ολομέλεια. «Αν λέγαμε "όχι" το γειτονικό κράτος θα συνέχιζε παντού και για πάντα να λέγεται "Μακεδονία" σκέτο», επεσήμανε.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε νωρίτερα ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, χαρακτηρίζοντας ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη την κριτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα από την απόφαση του Βουκουρεστίου σχετικά με την ΠΓΔΜ.

Για εργαλειοποίηση του «ονοματολογικού» της ΠΓΔΜ από την ελληνική κυβέρνηση και τρεις πληγές στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σήμερα στη βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία αν και ανακοίνωσε ότι θα παίξει όλα της τα χαρτιά για την ακύρωση της Συμφωνίας, σύμφωνα με τις χθεσινές πληροφορίες δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:12 - 24 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.