ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπακογιάννη: Ξεχάσατε το «μείζον» θέμα της γλώσσας

21:37 - 24 Ιαν 2019 | Πολιτική
Μπακογιάννη: Ξεχάσατε το «μείζον» θέμα της γλώσσας
«Είπατε ότι 40 χρόνια ήταν όλοι ανίκανοι κι ήρθατε εσείς κι απαντήσατε στο πρόβλημα. Αν ήταν τόσο εύκολο, θα είχε όντως λυθεί νωρίτερα», σημείωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας κατά τη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, επιτιθέμενη στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Όπως σημείωσε, «εμείς θέλαμε λύση», αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν το κλείσαμε διότι δεν θέλαμε να δώσουμε εθνότητα και γλώσσα». Επικαλέστηκε, δε, δηλώσεις του κ. Γκρουέφκσι, ο οποίος είχε πει στον Αμερικανό πρέσβη: «Όλα καλά, αλλά μας ζητάνε να μην λεγόμαστε "Μακεδόνες" και να μην έχουμε τη "μακεδονική" γλώσσα».

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι «τη διαφορά "nationality" από το "citizenship", την ξέρουμε όλοι. Ένα lower να έχεις πάρει, ξεχωρίζεις τη διαφορά». Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι μακροπρόθεσμα η συμφωνία θα δράσει αποσταθεροποιητικά, διότι όπως εξήγησε «βάζοντας το καπέλο του “Μακεδόνα” αφήνετε ανοικτή την κερκόπορτα, κανένας Αλβανός δεν θέλει το καπέλο του “Μακεδονα”».

Απεθυνόμενη στον κ. Κοτζιά, είπε ότι «το 2018 πριν σας απολύσει ο κ. Καμμένος πήγατε στον ΟΗΕ και λέγατε ότι το θέμα της γλώσσας είναι "μείζον" αλλά το ξεχάσατε. Εμείς δεν κλείσαμε γιατί δεν θέλαμε να δώσουμε εθνότητα και γλώσσα».

Νωρίτερα, ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς καταλόγισε σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι «σας βολεύει η Συμφωνία των Πρεσπών γιατί λύνεται ένα πρόβλημα που δεν μπορούσατε εσείς να το λύσετε και ταυτόχρονα μπορείτε να μας κάνετε και κριτική». Παράλληλα, σχολιάζοντας την ομιλία της κ. Γεννηματά, είπε ότι «το “απάτριδες” έχουμε να το ακούσουμε οι αριστεροί απ τα στρατοδικεία».

«Τους βάλαμε να περάσουν τη συμφωνία από τη Βουλή, δημοψήφισμα, να κάνουν συνταγματικές αλλαγές και σας πειράζει η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ;», διερωτήθηκε επίσης.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε αιτήματα προηγούμενων κυβερνήσεων, υποστηρίζοντας πως όλα υλοποιήθηκαν. Διερωτήθηκε, δε, «τι έκανε το 1991 η Ν.Δ.» και επικαλέστηκε δηλώσεις του διαπραγματευτή Γρυλλάκη, με τον πρώην ΥΠΕΞ να καταλογίζει στην Πειραιώς ότι «ήσασταν κραυγαλέα ανεπαρκείς και ακολουθήσατε μια πολιτική απαράδεκτη και βλαπτική για το ελληνικό έθνος».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.