ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας:Το πρόβλημά σας είναι ότι τη συμφωνία έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ

23:19 - 24 Ιαν 2019 | Πολιτική
Τσίπρας:Το πρόβλημά σας είναι ότι τη συμφωνία έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικρίνοντας την ακραία ρητορική, την στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων και στις προσπάθειες τρομοκράτησης βουλευτών.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι «για άλλη μια φορά μιλήσατε με ένα λόγο απαξιωτικό, προσβλητικό και διχαστικό απέναντι στους βουλευτές και στην κυβέρνηση».

«Όλες αυτές τις ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μια ακραίας ρητορικής και στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, με μηνύματα, αφίσσες και γίναμε μάρτυρες ταγμάτων εφόδου και ομάδων εμπρησμού που προσπαθούν να εκφοβίσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να καταδικάσετε κ. Μητσοτάκη. Επιχειρήσατε αντίθετα να απευθυνθείτε με έναν λόγο στοχοποίησης αυτών που έχουν διαφορετική άποψη για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα».

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη για ένδεια επιχειρημάτων εναντίον της Συμφωνίας, ενώ πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της ομιλίας του το κατανάλωσε στην αντιπαράθεση του με τον κ. Καμμένο. «Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας εκεί στη δεξιά πολυκατοικία, είπε προσθέτοντας ότι μετά τις Πρέσπες θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους στη δεξιά πολυκατοικία γιατί υπάρχει συνωστισμός, για το ποιος θα πάρει το καλύτερο "διαμέρισμα"».

Αυτή η διαφορά ταλαιπώρησε τα Βαλκάνια επί δεκαετίες

Μιλώντας για το Σκοπιανό, είπε ότι «αυτή η διαφορά ταλαιπώρησε τη χώρα, τους γείτονες, μας, τα Βαλκάνια επί τρεις δεκαετίες και μας στέρησε όλα αυτά τα χρόνια κρίσμο διπλωματικό κεφάλαιο αποσπώντας μας από τους πραγματικούς κινδύνους που δεν βρίσκονται στα Βόρεια αλλά στα Ανατολικά σύνορά μας».

«Η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα που είχε γίνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα περισσότερες από 130 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, να την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά και ο Τύπος και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν "Μακεδονία" χωρίς άλλο προσδιορισμό», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι και στην Ελλάδα επικράτησε στην δεκαετία του 1990 εθνικός παροξυσμός και οδήγησε στην μαξιμαλιστική θέση περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παραγώγου της. «Αυτή η θέση ενώ για πολλά χρόνια έτρεφε τις φαντασιώσεις αρκετών ουδέποτε εφαρμόστηκε από καμία κυβέρνηση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

«Τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων δεν τον αποδέχτηκε πρώτος ο Ν. Κοτζιάς και εγώ αλλά ο Αντώνης Σαμαράς που έβαλε την υπογραφή του σε εμπορικές συμφωνίες το 1991, και ας λέει ότι ήταν μια εμπορική συμφωνία σαν όλες τις άλλες. Τον όρο “Μακεδονία” τον αποδεχτήκαμε με την λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία, που όμως κράτησε για 25 χρόνια. Από δειλία να αναμετρηθούμε με την αλήθεια επιλέξαμε να λέμε τα αρχικά “πΓΔΜ” λες και το “Μ” δεν ήταν η λέξη Μακεδονία. Τους κατοίκους της χώρας δεν τους λέγαμε… “πΓΔΜιανούς”, αλλά “σκοπιανούς”, με την ονομασία της πρωτεύουσάς τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την συμφωνία καλύπτονται όλες οι εθνικές «κόκκινες γραμμές» και η χώρα κερδίζει πίσω την ιστορία της. «Η άρνηση αυτής της Συμφωνίας από τα κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα που κυβέρνησαν την χώρα από το 1990 και μετά αποτελεί πρωτοφανής αυτοακύρωσή τους. Είναι στάση Πολιτικής Υποκρισίας».

Το πρόβλημα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ δεν είναι η συμφωνία αλλά το ότι την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας για τη στάση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ο Πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε υποκριτική, καταλογίζοντας του διαρκείς αλλαγές σε αυτή την πορεία.

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης είδε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει σύνθετη ονομασία erga omnes, άλλαξε και έθεσε ως απαράβατο όρο να κατοχυρωθεί αυτή και με αναθεώρηση της συνταγματικής ονομασίας». Όταν είδε, συνέχισε, πως «και αυτό επιτυγχάνεται, έβαλε ως προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση πριν από την κύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

«Στέλνατε κ. Μητσοτάκη εκείνες τις μέρες την κυρία Σπυράκη να πηγαίνει να συναντά σε κρυφά καφέ στις Βρυξέλλες τον κ. Ζάεφ, λέγοντας του: σταμάτα, μην πας αυτούς, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά μην πας με αυτούς», ανέφερε.

Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα, ούτε εθνότητα

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις περι εκχώρησης γλώσσας και εθνότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα, διότι δεν είχαμε μακεδονική γλώσσα για να την παραχωρήσουμε, ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μέγα Αλέξανδρο στην ελληνική και όχι στη μακεδονική γλώσσα. Ούτε είχαμε μακεδονική εθνότητα για να την εκχωρήσουμε οι Μακεδόνες που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα είναι Ελληνες, τόνισε ο κ. Τσίπρας».

«Η ίδια η λέξη εκχώρηση, που χρησιμοποιείτε διαρκώς, χωρίς να κατανοείτε τι ακριβώς κάνετε, παραπέμπει σε παραλήρημα μεγαλείου που προφανώς προκύπτει από την εθνικιστική σας στροφή όλο τον τελευταίο χρόνο», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Όμως αυτό ανήκει στη σφαίρα της ψυχανάλυσης και σίγουρα δεν επιδιώκω να αναλάβω το ρόλο του ψυχαναλυτή σας», τόνισε και συνέχισε πως «σε ότι αφορά το θέμα της γλώσσας νομίζω ότι όλοι θα αποδεχόσασταν το προφανές ότι δηλαδή δεν μπορείς να αναγνωρίσεις κάτι που είναι ήδη αναγνωρισμένο».

«Και, πλέον, όλοι γνωρίζουν, αν και πολλοί κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν, ότι η μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα ήδη κατά την Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977. Ενώ η Ελλάδα δεν προέβαλε και καμία επιφύλαξη ή αντίρρηση ούτε το 1994, αφού είχε προκύψει η διαφορά με τους γείτονες όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίσημη κωδικοποίηση των ονομάτων των γλωσσών των κρατών μελών του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:41 - 25 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.