ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Live: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τις Πρέσπες στη Βουλή

10:13 - 25 Ιαν 2019 | Πολιτική
Live: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τις Πρέσπες στη Βουλή
Αυτή τη στιγμή κρίνεται στα έδρανα της βουλής η μοίρα της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά και την χθεσινή αναβολή. Η κυβέρνηση, φαίνεται να έχει εξασφαλίσει -εκτός απροόπτου- τα 153 «ναι» που απαιτούνται για την κύρωσή της, αν και από την συνεδρίαση της Πέμπτης δεν έλειψαν οι κόντρες και οι ύστατες επικλήσεις στο… συναίσθημα. Η ένταση συνεχίστηκε και σήμερα Παρασκευή, με επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου περί δικαιοσύνης.

Βάσει των μέχρι τώρα «μαθηματικών», τη Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρώσουν 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι Σπ. Δανέλλης, Θ. Θεοχαρόπουλος, Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης, Ε. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλος και η Κ. Παπακώστα.

Η αναβολή της ψηφοφορίας για σήμερα αποφασίστηκε από το προεδρείο της Βουλής ώστε να προλάβουν να τοποθετηθούν όλοι οι βουλευτές που είχαν εγγραφεί ως ομιλητές. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ανέφερε ότι οι ομιλητές, μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα φθάσουν μέχρι σήμερα το μεσημέρι κοντά στους 230.

Την Πέμπτη, σε μια συνεδρίαση υψηλών τόνων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων». Είπε ακόμη πως έχει έρθει η ώρα «για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους». Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για «απαξιωτικό, προσβλητικό και διχαστικό λόγο». «Όλες αυτές τις ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μια ακραίας ρητορικής και στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, με μηνύματα, αφίσες και γίναμε μάρτυρες ταγμάτων εφόδου και ομάδων εμπρησμού που προσπαθούν να εκφοβίσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «δεν βρήκε ούτε μια λέξη για να τα καταδικάσει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από πλευράς του, στήριξε διεξοδικά το «όχι» της Ν.Δ στην παρούσα συμφωνία μιλώντας για «εθνική ήττα και εθνικό λάθος». Διαμήνυσε ότι η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να ασκήσει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε., καταλόγισε εκ νέου στην κυβέρνηση ότι παραχώρησε «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα, ενώ επανέλαβε ότι δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή το αναθεωρημένο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, γιατί όπως πρόσθεσε, δεν υφίσταται τέτοιο κείμενο. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό όλα κρίνονται τώρα. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι μετά. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ».

«Σε λίγες ώρες η Μακεδονία δεν θα είναι μία και μόνο ελληνική. Σήμερα γελάνε όλοι παρέα, Σλάβοι, Αλβανοί, ο κ. Κοτζιάς, οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ και έξι... εφιάλτες που θα πουλήσουν αιώνων ιστορία και πολιτισμό, μία εθνική προδοσία» ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. «Οι μόνοι που βρισκόμαστε απέναντι σ’ αυτό το σύστημα είμαστε οι ΑΝΕΛ. Όλοι οι άλλοι έχετε παρασυρθεί από τα συστήματα εξουσίας» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης έγινε κυβέρνηση αποστατών».

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «επιστρέψαμε στην εποχή του yes man». «Υπηρετήσατε τα ξένα συμφέροντα, γιατί αυτούς δεν τους αφορά το περιεχόμενο της λύσης, ούτε τα προβλήματα που παραμένουν. Go back κ. Τσίπρα αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει όλη η Ελλάδα» ανέφερε από το βήμα της Βουλής.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στα θετικά -όπως είπε- της Συμφωνίας των Πρεσπών ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα επιβάλλει σύνθετη ονομασία στη γειτονική χώρα» και πως «η Συμφωνία επιβάλλει στη γειτονική χώρα με τροποποίηση του Συντάγματος να αλλάξει τα σχολικά της βιβλία και να γκρεμίσει αγάλματα». «Αν λέγαμε "όχι" το γειτονικό κράτος θα συνέχιζε παντού και για πάντα να λέγεται "Μακεδονία" σκέτο», επεσήμανε.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:24 - 25 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.