ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

17:18 - 25 Ιαν 2019 | Πολιτική
Η διεθνής κοινότητα χαιρετίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών
Την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, από τη Βουλή των Ελλήνων, χαιρετίζουν Ευρωπαίοι, ΝΑΤΟ, Ηνωμένα Έθνη και άλλες χώρες ανά τον πλανήτη.

Στην ανακοίνωσή τους ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν ανέφεραν ότι «Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία, δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».

 

Νωρίτερα χθες οι Πιέρ ΜοσκοβισίΝτόναλντ Τουσκ με αναρτήσεις στο Twitter συνεχάρησαν τις δύο χώρες για την επίτευξη της Συμφωνίας.

 

Θαρραλέα και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπιορν Γιάγκλαντ. Ο κ. Γιάγκλαντ καλωσόρισε την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία υπόσχεται να φέρει τέλος σε μια 27-χρονη διαμάχη επί του ονόματος της βορείου γείτονος της Ελλάδας.

 

«Είναι μια ιστορική στιγμή, και θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Ζάεφ και τον πρωθυπουργό Τσίπρα για τον καθοριστικό τους ρόλο στο εν λόγω ζήτημα, όπως επίσης τους βουλευτές της Αθήνας και των Σκοπίων για την αποφασιστικότητα και τόλμη που επέδειξαν κατά την επίλυση αυτής της μακράς διμερούς διένεξης, που δηλητηρίαζε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επί πολλά έτη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λίλιαν Μορί Πασκέ.

 

Συγχαρητήρια για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών έστειλε και ο Γιοχάνες Χαν, ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, που επιλύει τη διαμάχη για το ονοματολογικό μεταξύ της Ελλάδας και της σύντομα Βόρειας Μακεδονίας, είναι ένα ιστορικό επίτευγμα για τις δύο χώρες, την περιοχή και την Ευρώπη συνολικά. Επικροτώ και τις δύο πλευρές για το θάρρος και το όραμά τους! Η ψήφος έγκρισης του ονόματος "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" είναι και θαρραλέα και εποικοδομητική. Ελπίζω ότι θα συμβάλλει σε μεγαλύτερη σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή. Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την προσήλωση και την αποφασιστικότητά του για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος».

 

Την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρέτισε μέσω twitter και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. "Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ", αναφέρει ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

 

Με γραπτή δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την κύρωση της Συμφωνίας Πρεσπών:

 

«Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας για αυτό το οραματιστικό βήμα. Αυτή η ιστορική συμφωνία μεταξύ δύο γειτόνων ανοίγει την πόρτα σε μια νέα σχέση μεταξύ τους και αναγγέλλει μια νέα εποχή για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως περιγράφεται στη συμφωνία και επαναβεβαιώνω τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεργαστούν με τα δύο μέρη».

 

Γερμανία


Στο ίδιο κλίμα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος δήλωσε πως: «Είναι μια καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη. Η ελληνική Βουλή ενέκρινε σήμερα την Συμφωνία των Πρεσπών για την διευθέτηση της διαμάχης για το ονοματολογικό, αφού ήδη πριν από δύο εβδομάδες την είχε εγκρίνει η Βουλή στα Σκόπια. Καλωσορίζω αυτές τις δημοκρατικές αποφάσεις. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ("Republik Nordmazedonien") στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Βόρεια Μακεδονία σε αυτόν τον δρόμο». 

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ χαιρέτισε την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο «Πιστεύω ότι είναι ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό μήνυμα που σχετίζεται πολύ με τον πόλεμο και την ειρήνη και τη σταθερότητα».

 

Ηνωμένο Βασίλειο

 

Συγχαρητήριο μήνυμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι «Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή με τη θετική ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγχαρητήρια στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας και στην ελληνική κυβέρνηση».

 

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συγχαίρει το ελληνικό Κοινοβούλιο για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μία ιστορική στιγμή που φέρνει στο τέλος μία διαμάχη δεκαετιών. Η σημερινή ψηφοφορία ανοίγει το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία έχει την πλήρη στήριξη του Η.Β.» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ.

 

ΗΠΑ

 

Συγχαρητήριο μήνυμα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter "Συγχαρητήρια στους ηγέτες της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της ‘Μακεδονίας’, Ζόραν Ζάεφ, για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα που θα προάγει τη σταθερότητα και την ευημερία στα Βαλκάνια", έγραψε χαρακτηριστικά.

 

Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έδειξε «όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά της να βρει λύση στη διαμάχη για το όνομα, γεγονός που θα επιτρέψει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», αναφέρει η δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

 

Ειδικότερα, η δήλωση αναφέρει πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την απόφαση του Κοινοβουλίου της Ελλάδας να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι ηγέτες της Ελλάδας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στη διαμάχη για το όνομα, γεγονός που θα επιτρέψει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικροτούν αυτήν την ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».

 

Ισραήλ

 

Μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, στον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, η ονομασία της πΓΔΜ άλλαξε σε Βόρεια Μακεδονία.  

 

Αυστρία

 

Σε δήλωσή του ο αρμόδιος Εξωτερικής Πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών στην Αυστρία, Αντρέας Σίντερ, τόνισε πως με τη μετονομασία ανοίγει ο δρόμος για μία περαιτέρω προσέγγιση της "Μακεδονίας" με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Κόσσοβο

 

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι έγραψε στο Twitter «Συγχαρητήρια στους βουλευτές της Ελλάδας, τον πρωθυπουργό Τσίπρα, που επέδειξαν διορατικότητα και θάρρος υπερψηφίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι μία ευπρόσδεκτη είδηση για ολόκληρη την περιοχή και ισχυρή ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων».

 

Γαλλία

 

«Το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν» η Ελλάδα και η πΓΔΜ και οι πρωθυπουργοί τους, εξαίρει o υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και επισημαίνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επιτρέψει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς και θα ενισχύσει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και γενικότερα στην Ευρώπη.

 

Βουλγαρία

 

Χαιρετίζοντας την κύρωση της Συμφωνίας ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ανέφερε πως «επιτρέπει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και να ανοίξουν μια νέα σελίδα σε σχέση με την ΕΕ».

 

Αλβανία

 

Συγχαρητήρια απέστειλαν επίσης ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα και το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι εξαιρετική είδηση για τις διμερείς σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και για την ευρωατλαντική προοπτική της περιοχής μας», επισημαίνει ο κ. Μέτα. Αναφερόμενος μάλιστα στη Συμφωνία, κάνει λόγο για ιστορικό επίτευγμα.

 

Ολλανδία

 

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως κάνει γνωστό με ανάρτησή της στο Twitter η ολλανδική πρεσβεία στην Ελλάδα. Η Ολλανδία μέσω του υπουργού Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ εκφράζει ευχαριστίες στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την προσπάθεια και την επιμονή τους, θέτοντας ένα παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας.

 

Φινλανδία

 

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών βλέπει τη Συμφωνία ως μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή.

 

Σουηδία

 

Σε ανάλογο ύφος, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ χαρακτηρίζει ιστορική τη  κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο και ένα εμπνευσμένο παράδειγμα συμφιλίωσης. Επίσης, συγχαίρει την Ελλάδα και την πΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού, που ωφελεί ολόκληρη την περιοχή και δίνει την ευκαιρία για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εξαίρει την πολιτική βούληση και το θάρρος των ηγετών των δύο χωρών.

 

Βέλγιο

 

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέρ Ρέιντερς τονίζει πως είναι μια ιστορική ημέρα για τη Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Συγχαρητήρια στους λαούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Η συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος ανοίγει το δρόμο για έναν στενότερο συντονισμό με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» προσθέτει.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:57 - 26 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.